Den borgerliga tankefiguren är egentligen ganska enkel. Kör ner den offentliga välfärden i botten så kan nya privata verksamheter ta över.

Men det är klart att den borgerliga regeringen inte uttrycker sig så. Den kristdemokratiska civilministern Erik Slottner talar hellre om ”effektiviseringar”.

Landets kommuner och regioner behöver minst 20 miljarder för att klara välfärden i år men av Erik Slottner får de bara sex miljarder. Resten tycker han att kommunerna kan spara ihop med hjälp av det han kallar effektiviseringar.

I tidningen Dagens Samhälle ger han sina goda råd till redan utmattade kommunaltjänstemän. Civilministern vill ”öka trycket” på välfärden.

Gamla får dö ensamma

Men på allvar, hur tänker han att man kan effektivisera till exempel ett äldreboende?

Minskad personal? Större salar? Tror han kanske att robotar kan rulla runt och servera ärtsoppa och kaffe med dopp? Allting blir dyrare och efter civilministerns goda råd slutar det snart med att de gamla får sitta där i sin ensamhet och äta filmjölk.

Lägstanivån på landets äldreboenden är redan för låg, konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO. De gamla saknar vårdplaner, får fel mediciner och dör ensamma. Boendena behöver fler utbildade undersköterskor, mer omsorg och god mat. Inte fler besparingar.

Och hur tänker civilministern effektivisera skolan? Den orättvisa skolan med de dåliga resultaten? I krisens Sverige kommer hungriga barn till skolan och nu vill regeringen alltså spara på skolmaten. Vi som minns 90-talskrisen kommer ihåg när skoleleverna fick nöja sig med gamla böcker om Sovjetunionen och filmjölk till lunch. Fast i dag blir det väl raspiga läsplattor och samma gamla filmjölk.

Timbro tycker att barnstugan ska vara en sjukstuga

Den borgerliga tankefiguren handlar om att all offentlig verksamhet kan bli billigare, det handlar alltid om pengar. Pengar som sedan kan gå till sänkt skatt för de redan rika.

Det är faktiskt inte klokt. Gamle H&M-chefen Stefan Persson har en förmögenhet på 120 miljarder kronor och Erik Slottner lägger sex miljarder på välfärden.

Civilministern vill öka trycket på förskolan. Han vill effektivisera omsorgen om de riktigt små barnen och frågan är givetvis hur det ska gå till. Ska barnen ta hand om varandra? Tänker han spara in på fingerfärgen?

Högern förnekar sig aldrig. Kajsa Dovstad på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro tycker att sjuka barn kan gå till förskolan. Hon tycker att förskolan ska underlätta för näringslivet som inte vill att anställda ska vara hemma och vabba. Kajsa Dovstad menar att förskolepersonalen skickar hem sjuka barn i onödan och hon tänker sig att förskolan i stället kan erbjuda en anpassad verksamhet för de barn som inte orkar hänga med på uteleken. En sjukstuga i barnstugan.

Målet: Sämre välfärd för alla

Nu är det inte konstigt att smittan sprider sig på redan överfulla förskolor och värre lär det bli när civilministern ökar pressen på kommunerna.

Spiralen kommer att fortsätta till den dag de rika föräldrarna tröttnar på den överfulla förskolan och väljer en liten privat verksamhet. När anhöriga väljer att flytta sin förälder till ett privat hem med sjöutsikt från balkongen.

Det är då, när den dyra privata välfärden växer, som högern har nått sitt mål.

En nerbantad välfärd för alla och lite guldkant för de få som har råd.


Eva Franchell är fristående kolumnist på Arbetets ledarsida. Läs alla hennes kolumner här.