Månaden som passerade var för många stockholmare den mörkaste i mannaminne. Sprängdåd, skottlossningar och biljakter avlöste varandra.

Stockholmspolisen varnade återigen för hur unga socialiseras in i gängen och att hälften av alla misstänkta i de pågående ärendena är under 18 år. 75 procent av dem är under 20 år.

Det fick det moderata oppositionsrådet i Stockholm Irene Svenonius att vakna till och vilja bidra till brottsbekämpningen. Från och med nu får de kriminella själva betala för vården, föreslog hon.

Akutsjukvård är dyrt och det är inte rimligt att vi hederliga skattebetalare ska betala notan.

De moderata prioriteringarna är tydliga

I mångas öron kan det nog låta som ett vettigt förslag. När varje ny mörk tidningsrubrik väcker en känsla av främlingskap inför vad som händer i vår huvudstad kan Svenonius hårda nypor framstå som precis vad som behövs. en handlingskraftig tröst.

Men för att citera statsministerns försvar av sin kriminella statssekreterare; låt den som är utan skuld kasta första stenen. Bakom Svenonius försök att låta de kriminella ta ansvar för skadorna de åsamkat samhället gömmer sig ett hyckleri.

För de 19-åringar som rullas in i operationssalarna började knappast sin kriminella bana samma kväll – de rekryteras på skolgården eller fritidsgården långt innan dess. Det kan troligtvis den 14åring i Jordbro, som lastade en bagagelucka full med vapen, berätta mer om.

Frågan är, vad har Moderaterna gjort för att försöka stoppa den växande grogrunden för gängkriminaliteten?

De senaste 20 åren har Moderaterna i princip oavbrutet styrt Stockholm på lokal och regional nivå. Och prioriteringarna har talat sitt tydliga språk.

Under föregående mandatperiod fick eleverna i skolan uppleva historiskt stora nedskärningar, samtidigt som det moderata borgarrådet meddelade att skatten sänktes. I regionen lades flera BUP-mottagningar ner, samtidigt som Svenonius meddelande att över 90 miljoner skattekronor skulle delas ut i vinst till utländska aktieägare. Om vi nu ska tala om användande av hederliga människors skattemedel, lämnar Moderaternas styre av Stockholm en del att önska.

Slår och göder gängen

Men nu är M tillbaka vid det nationella rodret. Sist de hade regeringsmakten – och kombinerade
Europas mest liberala migrationspolitik med enorma skattelättnader för de rikaste – lämnades
Sverige med en växande ojämlikhet och ökad segregation.

I valrörelsen var tongångarna annorlunda. Moderarena talade sig varma om BUP:s roll för att stoppa rekryteringen av barn och unga till gängkriminaliteten.

Den som däremot slog upp höstbudget några månader senare fann bara ännu ett sviket vallöfte. Statsbidragen till psykiatrin minskade.

Med andra ord; BUP kommer kunna göra mindre, inte mer. Samtidigt sänktes skatten med 10 000 kronor för de som tjänar allra mest.

Klingar falskt

Därför klingar Svenonius uttalande så falskt. För hur hårda Moderaterna än försöker vara mot gängens toppskikt saknar de helt plan för att inte ytterligare en generation pojkar ska vara redo att ta deras plats. Hårda straff och växande klyftor riskerar nämligen bli en evighetsdans.

Det finns ingen bättre liknelse än att de slår gängen med ena handen, och göder dem med den andra.

På så vis riskerar vi också skapa det svagaste av samhällen; ett där vi ser barn växa upp i gängkrig och sedan låter de själva betala för att plocka kulorna ur kroppen. Allt medan vi får en tusenlapp mer i plånboken.

Är det någon som borde betala för de gängkriminellas vård så är det alltså Irene Svenonius.