Det blir Muharrem Demirok som tar över partiledarskapet i Centerpartiet. Åtminstone om valberedningen får som den vill. Detta fick vi veta i går.

För den som minns hur stämningen var när Annie Lööf i september meddelade sin avgång är det måhända förvånande.

Emil Källström ville inte efterträda. Inte Anna-Karin Hatt heller. Inte Martin Ådahl.

Men Centerpartiets bostadspolitiska talesperson Alireza Akhondi ville. Och EU-parlamentarikern Emma Wiesner meddelade snabbt att hon stod redo.

Snart följdes de av den näringspolitiska talespersonen Helena Lindahl, av många högerorienterade centerpartister betraktad som absolut favorit. Under den rekordlånga regeringsbildningen efter förra valet avvek hon från partilinjen och röstade nej till januariavtalet och Stefan Löfven som statsminister.

Men när valberedningen kom med sitt besked om vilka kandidaterna skulle bli fanns ingen av dessa med.

I stället presenterades tre andra personer: näringslivslobbyisten Elisabeth Thand Ringqvist, riksdagsledamoten Daniel Bäckström och lokalpolitikern Muharrem Demirok.

Föll på Pride-frågan

Kritiken mot valberedningen blev stenhård.
– Fram till att man valde ut kandidaterna har det varit en väldigt stängd process. Man har inte redovisat hur många som blivit nominerade, vilka som blivit nominerade eller preciserat hur valberedningen arbetat för att ta fram kandidater, sa Skånecenterpartisten Magnus Thulin till Aftonbladet.

Under hösten åkte så valberedningens kandidater ut på turné och träffade centerrörelsen.

Daniel Bäckström blev snart favorit. Värmlänning. Gammal försvarspolitiker. Han skulle kunna bli en lyssnande ledare.

Men så, vid en utfrågning i Piteå förmådde Bäckström som är engagerad inom en kristen väckelserörelse inte ge rakt svar på frågan om han skulle viga homosexuella och gå längst fram i ett Pride-tåg. Den interna kritiken blev massiv. Centerstudenter och ungdomsförbundet CUF – som stöttade den nya favoriten Elisabeth Thand Ringqvist – kände inget förtroende.

Varför kom den där frågan ens upp i Piteå? Är det något centerpartister går och funderar på?

Både Svenska Dagbladet och TV4 Nyheterna har pratat med centerpartister som beskrivit partiledarvalet som en smutsig maktkamp. Försvarsdebattören och C-anhängaren Patrik Oksanen skrev i november ett långt Facebook-inlägg där han anklagade en person i Elisabeth Thand Ringqvists närhet för att bedriva en kampanj med syfte att ”söndra och smutskasta Daniel”.

Oksanen delade dessutom skärmdumpar från en privat chatt där personen uttryckte bekymmer över Bäckströms hållning i hbtq-frågor.

Smutsigt spel inom C

– Jag tycker det är smutsigt spel. Jag tycker att centerpartiet ska försöka vara det lite snällare partiet. Det här är metoder som jag förknippar med blad annat det som stater gör på informationsarenan. Dolt illegitimt, vilseledande smutskastande, men också olika politiska aktörer som är mindre demokratiska. Så jag tycker det är beklagligt, sa Oksanen till TV4.

– Det är många som säger att de inte föredrar mig som partiledare, väldigt tydligt också, sa Thand Ringqvist till Svenska Dagbladet i december.

Sen var det över. Trots entusiastiska anhängare hade Bäckström och Thand Ringqvist skaffat sig för många fiender för att kunna vinna. Lösningen för valberedningen fick bli personen som ingen avskyr: Muharrem Demirok.

Det var ungefär en sådan dynamik som ledde fram till att Håkan Juholt – inte Tomas Östros, inte Sven-Erik Österberg, inte Pär Nuder, inte Thomas Eneroth, inte Mikael Damberg och så vidare – blev Socialdemokraternas partiledare 2011.

Har inte gratulerat offentligt

I går var Thand Ringqvist inte ens med i lokalen när Centerpartiets valberedning presenterade sitt förslag till nästa partiledning: Muharrem Demirok som partiordförande, Daniel Bäckström som förste vice ordförande och Ulrika Liljeberg som andre vice ordförande.

Ungdomsförbundet och studentförbundet är djupt missnöjda. Är striden om hur den nya partiledningen ska se ut verkligen över?

Och hur hållfast är ett partiledarskap som blivit verkligt genom uteslutningsmetoden? Har man många vänner bara för att man saknar fiender? Allt detta kommer Muharrem Demirok snart få veta.

Och även här kan Socialdemokraternas tid med Håkan Juholt som ledare lära Centerpartiet några läxor.