– Det är många frågor och tankar kring att arbetarna i vårt land har svikit Socialdemokraterna. Men det kanske faktiskt är så att arbetare och inte minst arbetarmännen upplever att det är vi som parti som har svikit dem och det är så klart inte bra.

Så säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin samma dag som SCB släppt sina siffror över partistöd i olika samhällsgrupper.

De visar att stödet för S bland både LO-medlemmar och arbetare står still, trots att partiet ökar på det stora hela i mätningen. Även stödet för SD är oförändrat.

”Vi vet att vi tappat stöd”

När Tobias Baudin ska förklara varför hans parti ökat i stort lyfter han den här regeringens misslyckanden med vallöften om sänkta bensinpriser och elprisstöd. Men varför märks det då inte bland LO-medlemmar och arbetare?

Här har det nämligen inte hänt någonting mätbart alls sedan förra mätningen i maj i år. Då ska tilläggas att det inte heller syns någon ökning för S bland tjänstemän. 

– Vi vet att vi tappat stöd hos arbetare och det är jag definitivt inte nöjd med. Jag tror det handlar om att man uppenbarligen inte tycker att vi har fört en bra politik för arbetare. Så det är klart att vi både ska utveckla och vässa vår politik. Arbetare i vårt land ska ha respekt och då ska de ha en bra politik. 

”Jag delar inte bilden”

Tankesmedjan Katalys menar i sin valanalys att ni glömde bort arbetarväljarna i valrörelsen och satsade på de med längre utbildning. Var det ett medvetet val?

– Nej. Jag delar ju inte den bilden. Jag har sällan sett en tydligare valrörelse riktat just mot LO-förbundens medlemmar. 

Tobias Baudin nämner flera sådana frågor som hans parti lyfte i valrörelsen, som karensavdraget och pensionerna. 

– Det fanns ingen som helst strategi från oss att lämna arbetare och rikta oss mot tjänstemän eller medelklassen. Snarare tvärtom. 

Idéarbete pågår

Enligt Baudin handlar det nu om att partiet måste vässa politiken ytterligare och att hårdare prioriteringar behöver göras. Han säger också att politik både består av kommunikation och faktiskt innehåll. Så vilket av de två tycker han att de misslyckats med när det gäller arbetarna? 

– Tyvärr har vi en valrörelse bakom oss som handlat om rena plånboksfrågor. Och inte minst om de många skjutningar och den kriminaliteten som är på för höga nivåer i vårt land. På det sättet var det en valrörelse som inte handlade om de frågor som vi verkligen ville att det skulle handla om, säger han och tillägger att Socialdemokraterna trots detta gjorde den största ökningen på 20 år. 

Hans viktigaste uppgift som partisekreterare är enligt honom själv att öka stödet hos arbetare, inte bara ”bromsa tappet”. Nu handlar det om politikutveckling. Valanalysen blir klar i början på nästa år. 

– I det kommer de göra ett antal strategiska medskick. Så vi kommer under den här perioden att göra ett politikutvecklingsarbete i vårt parti, hur det kommer gå till är för tidigt att säga.