Åklagarmyndigheten i Moskva hävdade att Rysslands oberoende journalistfack JMWU distribuerat förbjudet material, samlat in pengar till medier som stämplats som ”utländska agenter” samt demonstrerat till stöd för fängslade journalister. 

Domstolen gick på åklagarens linje och upplöste fackförbundet. 

– Det är fruktansvärt. Det var illa ställt med pressfriheten i Ryssland redan innan invasionen av Ukraina, och sedan dess har det gått utför i rasande fart, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, till Arbetet Global.

– Myndigheterna försöker skrämma journalister i Ryssland till tystnad.

Tog ställning mot kriget

Omedelbart efter Rysslands invasion av Ukraina tog JMWU ställning mot kriget, vilket Arbetet Global tidigare rapporterat om

Därmed hamnade det oberoende journalistfacket i myndigheternas kikarsikte. I väntan på rättegång har JMWU varit förbjudet att bedriva verksamhet sedan i somras.  

– Journalistförbundets upplösning handlar om att de aktivt tagit ställning för sina ukrainska kollegor, och även sina ryska kollegor som dömts till fängelse för att de bevakar kriget, säger Erik Halkjaer.

Fack sluter upp bakom invasionen

JMWU är anslutet till Internationella journalistfederationen och Europeiska journalistfederationen. Bägge de internationella facken har meddelat att JMWU trots upplösningsdomen behåller sin medlemsstatus.

I Ryssland finns även det större regimtrogna journalistfacket RUJ, som både ställt sig bakom invasionen av Ukraina och de ryska myndigheternas censur av nyheter om kriget. 

Stora delar av Rysslands fackföreningsrörelse står Kreml nära. Bland annat har landets största centralorganisation FNPR kallat anfallskriget för en ”fredsskapande operation mot nazister” och jämfört Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med Hitler.

Något som i sin tur lett till krav på att FNPR ska uteslutas från världsfacket Ituc.  

Pressfrihet i Ryssland

Under senare år har flera nya, godtyckligt formulerade, lagar införts som allvarligt inskränker pressfriheten i Ryssland.

Ryssland har bland annat kriminaliserat ”extremistiskt innehåll” samt ”bristande respekt för samhället, regeringen, statssymboler, grundlagen och regeringens institutioner”. 

Ryska journalister som arbetat åt internationella medier kan stämplas som utländska agenter, vilket innebär svåra begränsningar i såväl vardagen som yrkesutövningen. 

I samband med invasionen av Ukraina har mediemyndigheten Rozkomnadzor förbjudit ryska medier att använda orden invasion, krig eller angrepp för att beskriva kriget.

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex kommer Ryssland på plats 155 av 180 länder.