I väntan på en möjlig uteslutning har den ryska fackfederationen FNPR gått på offensiven mot världsfacket Ituc, vilket Dagens ETC tidigare rapporterat om. 

LO:s internationella chef Oscar Ernerot var med på mötet när FNPR:s ordförande Mikhail Shmakov levererade beskedet.

– Han höll ett ganska långt tal om att de ryska facken beskrivs på ett felaktigt och odemokratiskt sätt och avslutade med att de fryser medlemskapet, säger Ernerot.

– Stadgemässigt betyder det inte så mycket. De har tryckt på pausknappen och kan trycka på startknappen igen. Det är därför det är viktigt att undersökningen görs.

Nordiskt krav på uteslutning

En utredning om att utesluta FNPR inleddes efter ett krav från 13 nordiska fack den 4 mars. Bakgrunden var att den ryska fackfederationen i officiella uttalanden beskrivit Rysslands anfallskrig som ”fredsskapande” och jämfört Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med Hitler.

Utredningen ska presenteras i maj. Världsfacket har anklagats för att dra frågan i långbänk. 

LO, som alltså stöder uteslutning, håller inte med. 

– Till syvende och sist tycker jag att beslutet om att tillsätta uteslutningsgruppen är bra och hållbart, säger Oscar Ernerot.

Kan splittra världsfacket

Arbetet Global har sökt Ituc, utan framgång.

Internt har diskussionerna varit heta men utåt har världsfacket lagt locket på om kontroversen kring FNPR.

Frågan är känslig och kommer – oavsett vilket beslut som fattas – att ha konsekvenser. 

– Det är ändå en stor spelare inom världsfacket som försvinner, det kommer att sätta igång rörelser åt olika håll. Det kan bli en splittring som gör den globala fackrörelsen svagare, säger Oscar Ernerot.

– Om man spekulerar kan man tänka sig att FNPR drar med sig organisationer som till viss del delar deras åsikter eller är beroende av dem. Den typen av fack finns i delar av Afrika och delar av Latinamerika. Vi får se hur det blir, men det är omöjligt att ha kvar FNPR så som organisationen har uttryckt sig nu.

FNPR

FNPR är den i särklass största fackliga centralorganisationen i Ryssland. FNPR företräder 38 nationella och 82 regionala fackförbund med sammanlagt 19,7 miljoner medlemmar, enligt organisationens hemsida. Mikhail Shmakov har varit ordförande sedan 1993.

De nära banden mellan FNPR och Kreml har varit kända länge. I samband med att Rysslands olagliga annektering av Krim 2014 gav FNPR sitt stöd till president Vladimir Putin och införlivade de fack som fanns på Krim.

Enligt FNPR bottnar ”den tragiska situationen” i Ukraina i en ”statskupp” 2014, utförd av ”radikala nationalister under ledning av länder i väst”.

Rysslands ”operation” motiveras med krigshot från Ukraina, provokationer från ”en rad västländer” och nödvändigheten att ”försvara ryska medborgare”. Det sistnämnda syftar på invånare i utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk, till vilka Ryssland har delat ut ryska pass.