Från den 1 oktober förändras anställningstryggheten. Det blir enklare för arbetsgivarna att säga upp anställda, samtidigt som stödet förbättras för dem som måste byta jobb eller vill studera för att bli starkare på arbetsmarknaden.

Förändringarna sker dels i lagen om anställningsskydd (las), dels i ett nytt så kallat huvudavtal. Därför får du olika villkor beroende på om ditt fackförbund har skrivit under huvudavtalet eller inte.

Med en månad kvar har bara fem av LO-förbunden valt att ansluta sig till huvudavtalet: Kommunal, IF Metall, Hotell- och restaurangfacket, Pappers och Seko.

Byggnads, Målareförbundet, Elektrikerförbundet, GS-facket, Transport, Handels, Fastighets och Livs har däremot inte anslutit sig.

Musikerförbundet tar ställning

Musikerförbundet, LO:s minsta medlemsförbund, kommer att ta ställning när förbundets styrelse samlas den 13 – 14 september.

– Nu blir det olika regler för LO:s medlemmar. Det hade såklart varit lättare om alla hade lika villkor, vi är starkare när vi är tillsammans, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Men detta är inte en unik situation. Även när det förra huvudavtalet slöts 1938 var det några förbund som inte skrev på.

Nyansskillnader

Bland de förbund som inte har anslutit sig till huvudavtalet finns viktiga nyansskillnader, visar Arbetets rundringning.

Byggnads avvisar huvudavtalet mycket bestämt och kommer knappast att ändra sig inom överskådlig framtid.

– Vårt nej står fast. Det behövs möjligheter för anställda att ställa om till nya jobb, men vi kommer aldrig att acceptera att stödet för omställning ska betalas med sämre anställningsskydd, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

”Nej gäller nu”

Andra förbund, som GS-facket och Elektrikerförbundet, betonar i stället att deras ”nej” gäller nu, men att de inte utesluter en anslutning längre fram.

– Vi fortsätter att analysera vad som är bäst för våra medlemmar, säger Urban Pettersson, ordförande för Elektrikerförbundet.

De LO- förbund som inte är med från början har möjlighet att ansluta sig till huvudavtalet vid varje årsskifte. I huvudavtalet finns också en öppning för att förbund kan ansluta sig vid andra tidpunkter än den 1 januari varje år, om LO och Svenskt Näringsliv är överens om detta.

De LO-förbund som omfattas av huvudavtalet från den 1 oktober representerar 68 procent av LO-medlemmarna.