Khadijo Gabow är en av runt 170 000 långtidsarbetslösa i Sverige. En av dem som varit utan jobb i mer än tolv månader. Det är en grupp som debatterats flitigt i valrörelsen och där partiernas lösningar skiljer sig åt rejält.

På 1990-talet flydde Khadijo Gabow krigets Somalia för Kenya. Där jobbade hon för FN i en livsmedelsaffär. 2015 kom hon till Sala som flykting.

Det är vanligare att personer födda utanför EU är långtidsarbetslösa jämfört med andra. Av de långtidsarbetslösa är nästan två av tre utrikes födda.

”Om jag jobbar kan jag betala skatt ”

I dag är Khadijo Gabow på Sala kommuns integrationsenhet. Hantverk och svenska bokstäver hänger på väggarna. Det är här hon druckit kaffe och umgåtts med andra kvinnor. Trevligt, så klart, men hon vill jobba.

– Om jag jobbar kan jag betala skatt och hjälpa andra. Det är viktigt att inte bara få från socialen.

Från augusti till december i fjol städade hon hos kommunen. Kontrasten mot att stanna hemma blev extra stor efter det.

– Min man är också hemma och det skapar mycket stress. Man blir trött och det är så tråkigt.

Så vad vill politikerna göra?

De till höger vill ”sänka trösklarna”. Lägre ingångslöner, arbetsgivaravgifter och skatter. Mindre regelkrångel. Moderaterna föreslår ”en stor bidragsreform”. Ett tak för försörjningsstöd och ett aktivitetskrav. Det ska löna sig att arbeta. Centerpartiet menar att företag kommer att våga anställa de mindre erfarna nu när Las-ändringarna gjort det lättare att säga upp.

Sverigedemokraternas lösning stavas ”kravställning”.

Vänstersidan vill lägga mer statliga pengar. ”Samhällsnyttiga investeringar” skapar fler arbeten, enligt Vänsterpartiet.

Subventionerade tjänster

Det krävs yrkesutbildningar och subventionerade jobb. En aktiv statlig arbetsmarknadspolitik, som Socialdemokraterna kallar det. Den linjen fick sig en törn under samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna.

Nu ska privata aktörer förmedla jobben. Reformen av Arbetsförmedlingen är sannolikt inte partiets våta dröm.

S vill ha tillbaka de helt subventionerade extratjänsterna. De hjälper utrikes födda kvinnor som Khadijo Gabow, menar partiet. För dyrt, invänder högersidan, som hellre vill ha nystartsjobb.

Khadijo Gabow och hennes man söker båda jobb. Många jobb. Men hon ser sig omsprungen av andra som har körkort och utbildning. Ofta är de yngre.

– Det behövs andra jobb som inte kräver körkort eller utbildning. För oss är det också svårt med språket. Men jag kan jobba med städning eller med barn.

Partienkät: Så vill partierna stoppa långtidsarbetslösheten

Socialdemokraterna

”Det handlar till exempel om subventionerade anställningar, arbetsmarknadsutbildning och de nya etableringsjobben.”

Moderaterna

Vill se en stor bidragsreform, med bidragstak och aktivitetskrav som innebär att det alltid lönar sig att arbeta och att arbetslösa är aktiverade på heltid.

Sverigedemokraterna

”Kravställning. Vi vill se krav på språkinlärning och vi vill se krav på att individen gör sig anställningsbar på svensk arbetsmarknad.”

Centerpartiet

Nya las/omställningspaketet gör det lättare för företag att våga anställa. Vill ge mer pengar till företag som hjälper arbetslösa hitta jobb.

Vänsterpartiet

Vill ha ”stora samhällsnyttiga investeringar som skapar nya jobb” och ”omfattande satsningar på arbetsmarknadsutbildning och reguljär utbildning”.

Kristdemokraterna

”Vi vill att arbetslösa som saknat jobb i ett halvår, inte bara de som varit utan i ett år eller mer, ska kunna komma i fråga för nystartsjobb.”

Liberalerna

Sänkta skatter och minskat regelkrångel. Och en ny anställningsform med något lägre ingångslön och avskaffade arbetsgivaravgifter för unga och nyanlända.

Miljöpartiet

Vill satsa mer på sociala företag. Vill också ha korta yrkesutbildningar riktade mot bristyrken och ett särskilt fokus på utrikes födda kvinnor.

Fakta

Arbetsmarknaden har återhämtat sig efter pandemin. Men långtidsarbetslösheten har bitit sig fast. Även om antalet som varit utan jobb mer än ett år minskat något sedan coronatoppen är nivån högre än före pandemin. Arbetsförmedlingen varnar för att den högre nivån riskerar bli permanent. Nästan två av tre långtidsarbetslösa är utrikes födda.