Internet är fullt av investeringstips till den som vill tjäna pengar på jordens undergång. Klimatkollapsen är en tillväxtsektor. 

”Långsiktiga megatrender som urbanisering, stigande stadstemperaturer och en framväxande medelklass i utvecklingsländerna som kräver luftkonditionering” – det borgar för god avkastning, enligt en av sajterna jag surfar in på. 

År 1990 fanns 400 miljoner luftkonditioneringsanläggningar i världen. I dag är siffran två miljarder.

2030 väntas antalet överstiga tre miljarder för att 2050 närma sig sex miljarder, enligt prognoser från Internationella energirådet, som kallar luftkonditionering ”en av de mest kritiska blinda fläckarna i dagens energipolitiska debatt”.

Kylning av hem och industrier står redan i dag för nära 10 procent av världens totala användning av elektricitet.

Elförbrukningen kommer samtidigt att öka dramatiskt, trots effektivare anläggningar. Luftkonditionering är en notorisk eltjuv. Kylning av hem och industrier står redan i dag för nära 10 procent av världens totala användning av elektricitet.  

Privatkonsumtion driver ökningen. Allra hetast är branschen i Kina, där 40 procent av alla nya anläggningar säljs, med länder som Indien och Indonesien hack i häl.

Den globala fördelningen visar en värmekarta över ojämlikhet. I USA och Japan har 90 procent av hushållen egen luftkonditionering. Bland de 2,8 miljarder människor som lever på planetens varmaste platser är motsvarande andel 8 procent. 

Det är lätt att göra sig lustig över den synbara aningslösheten: Världen brinner upp men det är åtminstone svalt och skönt inomhus.  

Men att installera luftkonditionering är ett svar på frågor som den enskilde inte kan lösa själv. Dels stigande temperaturer, dels marknadsdrivna förändringar i arkitektur, byggteknik och stadsplanering. Individuella lösningar på gemensamma problem frodas när enighet och strukturella åtgärder saknas. 

Få företeelser illustrerar lika tydligt vår kollektiva oförmåga att hantera klimatkrisen.

Luftkonditionering är långt ifrån vår enda utsläppsbov. Även om vi skrotade varenda AC i morgon skulle kursen mot katastrofen alltjämt ligga fast.

Men få företeelser illustrerar lika tydligt vår kollektiva oförmåga att hantera klimatkrisen. Få skulle platsa lika bra i en grekisk tragedi, där protagonisten uppfyller sitt öde just genom desperationen att undvika det. 

I en artikel om AC:n segertåg i Indien frågar nyhetsbyrån AFP köpare om hur de ser på luftkonditioneringens inbyggda klimatparadox. 

– Forskarna pratar alltid om sådana saker, säger tvätteriarbetaren Ratan Kumar i ökendelstaten Rajastan, som precis lagt en månadslön på luftkonditionering till hemmet.

– Men nu kan jag åtminstone sova ordentligt.