Vänta inte på annonsen

Jobbsökarsajter i all ära. Men många arbetsgivare annonserar inte alla lediga jobb. Om du hör av dig och visar intresse kanske ditt namn dyker upp i chefens huvud nästa gång arbetsplatsen behöver någon. Ett annat sätt att göra sig synlig är att registrera sin profil på jobbsajter så att arbetsgivare som söker medarbetare kan hitta dig. 

Använd Linkedin och annat socialt

Fundera över om du känner någon som jobbar där du vill jobba. Eller någon som i alla fall jobbar i det yrket. Ta kontakt och ställ frågor, för att få bättre koll. Kolla i dina sociala medier, som Linkedin och Facebook, om du känner någon som kan rekommendera dig för sin arbetsgivare. Besök mässor och konferenser i branschen och knyt nya kontakter. 

Det är okej att inte vara social

Är du inte alls så social? Känns branschmässor och spontana träffar jobbiga? Det är okej. Det behövs olika typer på olika jobb. Försök hitta ett arbete där dina förmågor kommer till sin rätt och där fokus ligger på annat. En vettig arbetsgivare tittar först och främst på kompetens – och den sociala förmågan är inte det viktigaste i alla yrken. 

Så ansöker du

CV och personligt brev brukar krävas, och det finns många mallar på nätet. Några tips: håll dig kort, lyft upp det viktigaste, tänk på att den som läser ofta har ont om tid och många kandidater, du behöver inte berätta allt. Anpassa cv:t och brevet efter jobbet du söker. Läs igenom en extra gång – stavfel sänder ut fel signaler. 

Det perfekta cv:t och brevet…

 …finns nog inte. Men gör gärna om ditt till pdf-format så ser det likadant ut för alla som läser. Dela upp cv:t i tydliga delar, som kontaktuppgifter, utbildning och erfarenhet. Berätta inte bara vad utbildningen eller dina yrkestitlar hette. Förklara vad du gjorde i din roll eller vad du lärde dig på kursen. Håll det personliga brevet kort, max en A4-sida.

Kronologiskt eller funktionellt cv?

Att berätta om sina senaste erfarenheter först och sedan backa i tiden är vanligast. Så kallat kronologiskt cv. Men ska du byta bransch kan ett funktionellt cv vara bättre. Då har du kanske inte en massa tidigare jobb att ta med. I stället lyfter du erfarenheter, meriter och arbetsuppgifter som visar att du är lämpad för jobbet. 

Referenser – vem väljer man?

En referens kan vara en chef, en jobbarkompis eller en handledare. Men inte en vän eller anhörig. Be referenserna om lov och tala om för dem vilka jobb du söker. Du kan skriva att du lämnar referenser ”på begäran”. Då har du möjlighet att handplocka och förbereda dina referenspersoner om det väl blir aktuellt. Och ibland vill arbets­givaren ha en viss typ av referens. 

Dags för intervju!

Har du kommit så här långt finns några saker att tänka på. Det vanliga: kom i tid, klä dig passande. Förbered dig för frågor du brukar tycka är svåra. Kanske ”Berätta lite om dig själv?” brukar kännas omöjlig? Lägg också några timmar på att läsa på om verksamheten och arbetsgivaren. Lyssna – inte bara prata. Lycka till!

OBS! Fallgropar du inte vill falla i!

• Skippa ord som ”stresstålig” i ditt personliga brev! Klyschorna säger nästan inget om vem du är och riskerar att tråka ut den som läser.

• Skicka inte samma brev till alla. Visa intresse för just den arbetsplats du söker till.

• Skriv inte bara att du är ”bra på att samarbeta”. Ge exempel så att arbetsgivaren förstår.

• Prata inte illa om gamla arbetsplatser eller chefer. Det går att berätta om tidigare utmaningar på bättre sätt.