Åsa Daxberg head of talent attraction and recruitment (rekryteringsexpert), Icagruppen

– Ett av de vanligaste misstagen är att många inte riktigt har tänkt till kring vad de är bra på och vad de vill. Fundera igenom det ordentligt. Att kunna kommunicera det här är nämligen det bästa sättet att få ett jobb.

– Försök komma bort från tanken att du säljer in dig själv. Det handlar om att hjälpa rekryteraren att förstå om du passar för jobbet, så våga stå för vad du kan. Träna på att berätta om det, för träning är oslagbart. Fråga personer i din omgivning vad de tycker att du kan och är bra på.

Linda Wallenius konsultchef inom industri och logistik, Manpower Enterprise

– Jag rekryterar inom lager­arbete och till skillnad från vad många kanske tror är det verkligen inte ett jobb som alla kan klara. Det krävs självmotivation, att man gillar att jobba mot mål och klarar ett fysiskt krävande arbete.

– Man måste kunna samarbeta med alla typer av människor. De personliga egenskaperna är viktigast så lyft fram dem i både det personliga brevet och på intervjun. Fundera över om du har någon erfarenhet där du använt de här egenskaperna och beskriv den. Det behöver inte vara jobbsituationer.

Andreas Sillén divisionschef, Lernia matchning

– Läs på om jobbet och om arbetsgivaren. Vilka produkter eller tjänster erbjuder de? Få fram i ditt personliga brev vad som lockar med just den verksamheten. Det gör att du sticker ut i mängden och får arbetsgivaren att förstå att du verkligen är intresserad.

– Och våga be om hjälp i ditt jobbsökande. Låt någon läsa ditt cv, eller träna på en intervju och få feedback på hur du uttrycker dig och på ditt kroppsspråk. Vad förmedlar du om du sitter med armarna i kors? Rekrytering i sociala medier utvecklas snabbt, så tänk också på att se över ditt digitala varumärke.