På 100 dagar ska Moderaterna genomföra ett stort reformpaket om de vinner valet, lovade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson häromdagen.

A-kassan ska sänkas, en bortre tidsgräns ska återinföras i sjukförsäkringen, aktivitetsstödet ska sänkas liksom flerbarnstillägget.

Få anar nog vad det innebär, som många inte heller gjorde vid Alliansens valseger 2006.

Även då ansåg Moderaterna att a-kassan var för hög, sjukförsäkringen för frikostig och skatterna för höga.

Valtaktiken formades dock runt något helt annat: att Moderaterna var det nya arbetarpartiet.

Partiets politik skulle gynna landets arbetare och skapa jobb.

Och även i år fokuserar Moderaterna främst på någonting annat än sitt hundradagarsprogram, den här gången lyfts i stället kriminalitet och integration.

Svenskarna trodde M var ett arbetarparti

Men vad innebär egentligen hundradagarsprogrammet?

Låt oss se vad som hände 2006, när svenskarna trodde sig ha valt ett arbetarparti.

A-kassan sänktes omedelbart från år 2007 till att slutligen bli lägre än de dåvarande socialbidragen för en ensamstående med normal hyra.

Samtidigt blev det svårare att över huvud taget få rätt till a-kassa vilket gjorde att de flesta, majoriteten, av de svenskar som miste jobbet inte fick ett öre i a-kassa.

Vidare differentierades a-kasseavgiften, vissa arbetargrupper fick betala upp mot åtta gånger mer för att få vara med i a-kassan än en akademiker.

Sjukförsäkringen omformades 2008.

En bortre tidsgräns infördes efter vilken den sjuke inte fick ett öre. På så sätt skulle man tvinga den sjuke att jobba.

Moderaterna gjorde folk fattiga

Flera utvärderingar, senast av Inspektionen av sjukförsäkringen, ISF, visar dock att det inte gick att tvinga sjuka att jobba genom att ta ifrån dem deras inkomster. De blev bara fattiga.

”Personerna som ingår i den här gruppen kanske helt enkelt är så pass sjuka att den här typen av insatser inte biter”, konstaterade Johan Mellberg på ISF.

Den lilla grupp som ändå kunde ta ett arbete fick kraftigt lägre lön än vad de haft innan de blev sjuka.

Totalt utförsäkrades omkring 86 000 personer. Det var, konstaterade Johanna Senneby på Dagens Arena, lika många som då bodde i Växjö.

Två tredjedelar av dem som utförsäkrades var kvinnor. Omkring hälften hade minderåriga barn hemma.

Med raserad a-kassa och slaktad sjukförsäkring hade ”det nya arbetarpartiet” Moderaterna lyckats fattiggöra många svenskar.

Sjuka betalade skattesänkningarna

Vad gjorde då Moderaterna med de pengar staten sparade på att montera ned samhällets skyddsnät?

En stor del gick till sänkt skatt i jobbskatteavdragen.

I två steg sänktes också arbetsgivaravgiften för unga. För att skapa jobb, var Moderaternas förklaring.

En utvärdering av IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, visar dock att tre fjärdedelar av reformens kostnader på 15 miljarder kronor per år blev en skattefinansierad gåva direkt till företagsägarnas plånböcker.

När den socialdemokratiska oppositionen inför valet 2014 sa att de ville ta bort denna gåva om de vann valet skickade vd:n för Max Hamburgerkedja ut ett brev till alla anställda och varnade dem för att rösta på de rödgröna.

Det gällde för företagen och Moderaterna att nu behålla status quo. Talet om ”det nya arbetarpartiet” var dött sedan länge.

Högerseger blir en chock

”Döm oss efter hur många jobb vi skapar”, hade Fredrik Reinfeldt sagt när han tillträdde som statsminister 2006.

Arbetslösheten var då 335 000 personer. 2014, när Moderaterna förlorade regeringsmakten hade arbetslösheten stigit till 407 000 personer. Ungdomsarbetslösheten hade stigit från 127 000 till 149 000 unga.

Moderaternas nya hundradagarsprogram till valet 2022 kommer att medföra snarlika, mycket genomgripande försämringar som efter valet 2006.

Ser vi inte det nu heller lär följderna av en konservativ valseger även denna gång bli en chock för många, en betydligt starkare chock än den som skapas av att kriminalitet och integrationsproblem knappast lär vara över hundra dagar efter valet.