Efter valet kan Centerpartiet tänka sig att sitta i en socialdemokratiskt ledd regering, om den ”lutar åt mitten”. Detta enligt en intervju med Dagens Nyheter. 

Vänsterpartiets Nooshi Dagostar uppskattar det inte och från moderater och kristdemokrater hörs nu den gamla visan från när januariavtalet undertecknades, att Annie Lööf sviker sina löften till väljarna.

Men, som Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida påpekat så är det faktiskt skillnad på löftesbrott och löftesbrott. Det är lika sant nu som det var 2019.

Så här: En partiledare kan förstås säga till väljarna att hon vill bilda en regering med några särskilt utpekade partier. Om hon sedan inte kan leverera på det så är det förvisso ett sorts löftesbrott, men det är trots allt inte partierna som bestämmer valresultatet. 

En partiledare kan också säga till väljarna att han aldrig kommer samarbeta, samtala, samverka eller samregera med ett särskilt utpekat parti. Om man sedan ändå gör precis detta är det ett svek av en helt annan kaliber.  

Finns ingen allians längre

För att tala klarspråk: Att Ulf Kristersson – i strid med sina tidigare löften – vill bilda en regering som varje dag måste hålla Jimmie Åkesson glad och nöjd är något helt annat än att Annie Lööf inte kan bli minister i en alliansregering. Det finns ju ingen allians längre. 

Och det är Ulf Kristersson löftesbrott – inte Annie Lööfs – som klyvt svensk borgerlighet. 

2018 gick det en skiljelinje mellan dem som tyckte att SD är ett konservativt parti som råkar ha en massa rasistiska företrädare och dem som i SD ser den parlamentariska grenen av ett farligt samhällsgift.

Annie Lööf står kvar i den senare uppfattningen, tillsammans med bland andra Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar.

M obekymrade inför SD:s rasism

Samtidigt har Moderaterna bestämt att de är helt obekymrade inför SD:s rasism. Partiledaren Kristersson har hyllat SD:s historiska invandringspolitik

Partiets gruppledare Tobias Billström har gång efter annat förvarat partiet när det hamnat i blåsväder. Och skuggfinansministern Elisabeth Svantesson har bett om ursäkt för att hon kallat SD rasister och menar att hon, innerst inne, aldrig ens tyckt så.

Hur ska Lööf kunna ta de här människorna på allvar? Hur ska någon kunna göra det?

S-C-regering inte lättsmält

Nej, en socialdemokratiskt ledd regering med centerpartistiska statsråd är knappast särskilt lättsmält för en vänsterperson. 

Tanken på vad Annie Lööf och Martin Ådahl kan koka ihop i Regeringskansliet är inte särskilt smakfull.

Men det är inte konstigt att det är här vi hamnat.