I en valrörelse där uppmärksamhet är allt så får man väl konstatera att veckan som gått inte var statsministerns. Uppmärksamheten var någon annanstans.

Hos Liberalerna, som vill tvångsomhänderta barn som talar undermålig svenska, till exempel. Eller hos Moderaterna, som hittat på att man kan mass- och snabbtesta för att hitta alla adhd-barn i Rinkeby. 
Eller möjligen hos Kristdemokraterna, som vill dna-testa folk i tunnelbanan för att hitta någon att utvisa.

I går var det i alla fall söndag och Magdalena Andersson hade rest till Göteborg för att sommartala. Och vilken chans att ta över dagordningen! 

Det var ju i ett sommartal år 2004 som Fredrik Reinfeldt berättade om det fördjupade allianssamarbetet med L, KD och C. Och det var i ett sommartal samme Reinfeldt år 2014 satte punkt för sin politiska karriär genom att uppmana svenskarna att ”öppna sina hjärtan”.

Magdalena Andersson älskar Sverige

Riktigt så dramatiskt blir det inte på Gustav Adolfs torg. Andersson bildar ingen koalition innan valet och det enda hon öppnar sitt hjärta för är Sverige (”Jag älskar Sverige årets alla dagar” är ett minnesvärt citat ur talet. Det gör ingen, men okej.).

Magdalena Andersson och S syns ha bestämt sig för att söka ett mer eller mindre öppet mandat från väljarna. 2022 finns det inte utrymme för allt för låsta positioner eller allt för röda linjer, tydligen.

Visst, S vill gärna ha ett vinstförbud och höjda skatter för de allra rikaste. Och visst, man vill gärna regera med C, MP och kanske till och med med V. 

Men väljarna bestämmer och det gör operationen knepig. Det är bara att titta på opinionsmätningarna.

Det kan hända att S efter valet får kompromissa om något svårsmält eller att partiet får gå emot någon djupt känd övertygelse.

Kanske kommer S till och med behöva komma överens med ett eller flera partier på andra sidan blockgränsen.

Pratar lite om LO:s frågor

Hittills under den här valrörelsen har det betytt att S talat ganska litet om sådant som fackföreningsrörelsen pekat på är viktigt: full sysselsättning, slopat karensavdrag, förstärkta socialförsäkringar, ökade statsbidrag till välfärden och så vidare.

Kanske är det så man ska förstå det väldiga fokuset på brott och straff i statsministerns sommartal. Visst, frågorna är på många sätt akuta och kräver nya svar och lösningar. Och väljarna tycks uppskatta de socialdemokratiska hårdhandskarna.

Men efter valet så kanske det är kring rättspolitiken och segregationen S kan mobilisera om inte ett regeringsunderlag så kanske ett nytt och fungerande samarbetsklimat mellan blocken. Särskilt om Ulf Kristerssons statsministerdrömmar blir aska, den nuvarande M-ledningen avsätts och lågkonjunkturen omöjliggör stora reformer och kostsamma skattesänkningar.

En nationell offensiv mot gängskjutningar lovade Magdalena Andersson i sitt sommartal.

Det är av allt att döma också en offensiv för att Socialdemokraterna även efter valet ska kunna styra landet.

Vad det betyder för välfärden, socialförsäkringarna, bostadsbyggandet och infrastrukturen får vi kanske veta sen.