Moderaterna har ett fasligt sjå att bråka om fastighetsskatten. Räntan stiger, det skjuts och det sprängs, massarbetslöshet råder och ändå handlar valrörelsen för M om en skatt som inte finns.  

Redan i februari 2021 registrerade partiet domänen stoppafastighetsskatten.se och under sommaren har M sponsrat stora mängder inlägg på Instagram och Facebook där man påstår att fastighetsskatten – som sedan 2008 ersatts av en kommunal avgift – är på väg att återinföras av Socialdemokraterna. 

Trams och flams, svarar Magdalena Andersson. S har styrt oavbrutet sedan 2014 och det har ju inte blivit någon återinförd fastighetsskatt. Socialdemokraterna har ändrat sig. 

Säger hon ja. Men den lätta går inte M på! I en debattartikel anför högerpartiet nu sosseomsvängningen i synen på Nato-medlemskap som ett bevis på hur luriga S är.  

Rysk invasion påverkar inte

Möjligen inte det mest välfunna exemplet på socialdemokratins förrädiska natur när det gäller just skattehöjningar. 
Det kan vara värt att påminna om, men synen på Nato skiftade i och med att Ryssland körde sönder den europeiska säkerhetsordningen och invaderade Ukraina. Dessutom är Nato-medlemskap populärt bland väljarna. 

En fastighetsskatt är förvisso nödvändig, men till skillnad från Nato saknar frågan draghjälp. Mycket kan man anklaga Ryssland för men än har de inte agerat på ett sätt som gjort fastighetsskatt populärt bland andra än ekonomer, fackförbund, Anders Borg och allsköns vänsterister kring socialdemokratin (här inkluderar jag mig själv). 

Men den moderata logiken – S var emot Nato men tar oss in i Nato och därför är det rimligt att säga att S trots sina nekanden kommer införa en impopulär skatt – öppnar ändå för en spännande dynamik i valrörelserna. 

Häng med nu.

Som de flesta vet så var Moderaterna emot allmän och lika rösträtt och de var emot att arbetare inte ska jobba dygnets alla vakna timmar. Bara för att ta några exempel ur historieboken alltså. 
 
Nu har de ändrat sig. Säger de ja. 

Moderaterna svek om dieselskatten

Men hur det är med moderata löften och utfästelser vet man ju.  
 
Sist de styrde landet öppnade de för att privatisera akutsjukhus, trots att de lovat att låta bli. De höjde bensin- och dieselskatten, trots att de lovat låta bli. De lovade att inte satsa på kolkraft, men gjorde det ändå. De lovade att fler internationella idrottsevenemang skulle hållas i Sverige, men så blev det inte.  
 
Bara för att ta några exempel ur historieboken alltså. 
 
Så hur blir det med rösträtten? Kan vi lita på att kvinnlig rösträtt inte kommer kringskäras av en regering där Ulf Kristersson är statsminister? 

Ingen kan veta, det är ett lotteri med väldigt höga insatser. Utan gemensamt löfte från M, KD, SD och L är läget inför valet tydligt – den väljare som vill vara säker på att kvinnor ska få ha rösträtt i framtiden ska rösta för att Magdalena Andersson sitter kvar.