Med tre månader kvar till valet 2022 spekuleras det kring vilka regeringsalternativ som kan bli verklighet efter den 11 september.

SCB:s stora partisympatiundersökning för maj 2022 visar att det är extremt stora skillnader mellan hur företagare, tjänstemän och arbetare vill att utfallet ska bli.

Skulle endast företagare rösta skulle Ulf Kristersson få bilda en stark majoritetsregering tillsammmans med KD och SD.

De tre partierna samlar nämligen hela 204 mandat av de 349 i Sveriges riksdag om man utgår från SCB:s majsiffror i väljargruppen företagare. Det skulle innebära en klar majoritet för högersidan.

Helröd regering för arbetare

Arbetare däremot vill tvärtom se en helröd regering med nuvarande statsminister Magdalena Andersson (S) i spetsen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle tillsammans få egen majoritet på 177 mandat, 175 räcker för majoritet.

En dröm för Andersson som till Arbetet sagt att ”när så många arbetare röstar på högerpartier blir det svårare för oss att driva vänsterpolitik”.

Noterbart är att varken Centerpartiet, Miljöpartiet eller Liberalerna skulle klara riksdagsspärren om endast arbetare fick rösta, så ett så kallat rödgrönt samarbete skulle då förvandlas till ett helrött.

Rödgrönt för tjänstemän

Tjänstemännen då? De brukar ofta rösta som det blivande valresultatet och sett till SCB:s siffror verkar tjänstemännen luta åt ett rödgrönt samarbete.

S, V, MP och C samlar nämligen 185 mandat vilket skulle räcka för en majoritet i riksdagen, inte helt olikt hur förhållandena är nu.

Hur det verkligen blir när samtliga svenskar går till valurnorna i september återstår att se.

Mandatfördelning i riksdagen om företagare, arbetare och tjänstemän röstar

Uträkningen bygger på SCB:s senaste väljarbarometer (maj 2022) som Arbetet sedan kört i valmyndighetens valgenerator för att få fram mandatfördelning i riksdagen.

Mandatfördelning om endast företagare röstar

Liberalerna är det enda av de nuvarande riksdagspartierna som inte skulle få förnyat förtroende om endast företagare röstade. I stället skulle Moderaterna kunna bilda en stark majoritetsregering med KD och SD. Alternativt en minoritetsregering med M och KD som får stöd av Sverigedemokraterna.

Statsminister om företagarna får välja blir då:

Mandatfördelning om endast arbetare röstar

Varken Centerpartiet, Miljöpartiet eller Liberalerna kan räkna med en riksdagsplats om arbetarna ensamma skulle få välja. SD är klart näst störst, men deras mandat räcker inte till en högermajoritet då M och KD samlar för få röster. I stället skulle detta scenario med stor sannolikhet betyda en S-regering med stöd av V. Eller en ren majoritetsregering mellan S och V.

Statsminister om arbetarna får välja blir då:

Mandatfördelning om endast tjänstemän röstar

Samtliga partier skulle klara 4-procentsspärren till riksdagen för nästa mandatperiod om endast tjänstemännens röster räknas. Förhållandena skulle vara ganska lika dagens mandatfördelning. S, V, MP och C samlar en majoritet, men hur deras eventuella regeringssamarbete skulle kunna se ut är högst oklart. Den forna Alliansen (M, C, L och KD) samlar här 151 mandat, vilket inte skulle räcka för en majoritet.

Statsminister om tjänstemännen får välja skulle troligen bli: