– Vi är det nya arbetarpartiet, säger Nooshi Dadgostar. Socialdemokraterna har misslyckats med att vara arbetarparti.

”Nu ger sig Nooshi Dadgostar ut på jakt efter Socialdemokraternas klassiska väljarbas – industriarbetare”, skrev Göteborgs-Posten när vänsterledaren skulle besöka Volvo i höstas. 

Snart syntes en Nooshi Dadgostar i skyddshjälm på bilder från LKAB, SSAB, SCA, Ovako och andra tunga industrier.

Vänsterpartiet, som annars har sitt starkaste stöd bland studenter, kvinnor och högutbildade och enligt SCB bara lockade 8 procent av arbetarväljarna hösten 2021, tycktes flörta med LO-män i bruksorterna. 

Partiledaren är egentligen blåvitt-supporter, men i hennes rum i riksdagen hänger nu en rejäl rödvit banderoll. Den följde med från besöket i Degerfors, ett starkt vänster-fäste där bruket och fotbollslaget är i centrum. 

Den plötsliga kärleken till stålverk handlar inte om valtaktik, försäkrar Nooshi Dadgostar. 

– Vi ska ställa om ekonomin så att den blir hållbar, och som industrination har Sverige väldigt goda förutsättningar. Vi kan ta fram stål utan kol, bygga hela bilar som är fossilfria. Utmaningen är att göra det så att vi också ökar jämlikheten. Därför har det här varit viktiga och roliga besök. 

Inte ”rödvinsvänster”

Lika lite var beskeden från kongressen i februari – att vanligt folk inte behöver sluta äta kött för klimatets skull, och att V inte är ”rödvinsvänster” – ett försök att ge partiet en folkligare image. 

– Nej, det här är en politisk fråga. Ska man belasta vanliga människor med höga avgifter, och hoppas att det skapar omställningen till ett hållbart samhälle? Vilket ju är en marknadsliberal idé. Eller ska vi ha en politisk styrning, där kostnaderna för omställningen bärs efter bärkraft? 

Nooshi Dadgostar betonar att Vänsterpartiet är sprunget ur arbetarrörelsen. 

– Vi vill att människor ska få bättre levnadsstandard, bättre liv. 

Efter intervjun med Arbetet svarar Nooshi Dadgostar på frågor på instagram. Däremellan hinner hon växla några ord med en ny ombudsman på IF Metall som besöker Vänsterpartiets kansli i riksdagen.

Ett mer öppet närmande till LO syns i Vänsterpartiets facklig-politiska arbete. För några veckor sedan beslutade Fastighets att förbundet ska inleda ett samarbete med V som ett komplement till den samverkan som finns med S. 

Vad LO-förbunden tycker är viktigt för partiet, och när Nooshi Dadgostar refererar till ”Tommy” och ”Johan” (utan efternamn) talar hon om Transports ordförande Tommy Wreth respektive Byggnads Johan Lindholm. 

– Det nära samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna tar skada av att Socialdemokraterna är väldigt nära Centerpartiet. För Centern har en helt annan värdegrund än arbetarrörelsen. Här har fackföreningsrörelsen ett problem, säger Nooshi Dadogstar. 

”Vi och LO gör olika bedömningar”

Om ni står närmare LO än vad S gör i många frågor, varför tror du att LO ändå föredrar samarbete med S? 
– Det får man fråga LO-ledningen om. Vi har en nära sakgemenskap, helt klart. Men ibland gör LO och vi olika bedömningar. 

Hon tar upp frågan om las som ett konkret exempel: 

– Det är genom samtal med många LO-förbund vi landat i att las-försämringarna inte gynnar LO-kollektivet. Men LO-ledningen gjorde en annan bedömning. Då fanns inte möjlighet att göra det vi gjorde med marknadshyrorna, där vi kunde gå ihop med Hyresgästföreningen. 

Om stålverk är ny mark för Nooshi Dadgostar är välfärden hemmaplan. På frågor om dåliga scheman i vård och omsorg – en stor fråga för Kommunals kongress i slutet av maj – kan hon hänvisa till egen erfarenhet. 

– Personalen måste ha inflytande över schemaläggningen. Jag har själv jobbat i hemtjänsten, vi som jobbade då hade bra koll på hur man kan lägga upp det. Kräver detta fler anställda, så måste det gå att genomföra. 

”Delade turer är helt orimligt”

Mer resurser, alltså. Det är Nooshi Dadgostars lösning också på problem med delade turer och hög arbetsbelastning. 

– När politiker säger att de satsar miljarder på vården och omsorgen, så kompenserar det i själva verket inte för befolkningsutvecklingen, oftast inte ens för inflationen. Vi är som land rikare än någonsin. Ändå är vår välfärd mindre än den var på 90-talet. 

Kan lagstiftning behövas för att få bort delade turer? 
– Det är jag inte främmande för. Delade turer är helt orimligt. Vi har föreslagit flera modeller för att komma bort från dem. Men återigen, det måste få kosta. 

Det nära samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna tar skada av att Socialdemokraterna är väldigt nära Centerpartiet.

Nooshi Dadgostar (fotograferad av Josefine Stenersen).

Bättre arbetsmiljö och högre löner är vad som krävs för att locka fler att bli undersköterskor och sjuksköterskor, enligt vänsterledaren. 

Bör sjuksköterskor och undersköterskor få extrapengar från staten för att höja sina löner, så som lärarna fick? 
– Nu har vi ändå lärarbrist! Så statlig lönepolitik tror vi inte på, svarar Nooshi Dadgostar. 

V vill se 6-timmarsdag

Vänsterpartiet vill se fler försök med sex timmars arbetsdag i kommuner och regioner och tror på en generell arbetstidsförkortning på sikt – något som ju också kan ses som politisk inblandning i arbetsvillkoren. 

– I riksdagen är det tyvärr få partier som går att samarbeta med i den frågan. Men Vänsterpartiet driver frågan på regional nivå. I Värmland prövar sjukhusen nu sextimmarsdag. Det kan vara effektivt för att få ner sjukskrivningarna. 

Ett mindre känt förslag från Vänsterpartiet är att skapa särskilda arbetsförmedlingskontor på orter med många långtidsarbetslösa. Det ska mildra konsekvenserna av regeringens och Centerpartiets ”kaosprivatisering” av Arbetsförmedlingen. 

– Privata företag kan ha en roll i arbetsmarknadspolitiken, till exempel för specialistutbildningar. Men Arbetsförmedlingen är en plats där utbildade handläggare måste ha övergripande kontroll och förfoga över alla de verktyg som behövs: praktik, utbildning och annat. Att skapa ett köp- och säljsystem där man som arbetslös ska bedöma vad man behöver, det är att lämna de arbetslösa i sticket. 

”Vi vill att människor ska få bättre levnadsstandard, bättre liv”, säger Nooshi Dadgostar.

”Diskriminering utifrån efternamn”

Samtidigt som många företag har svårt att hitta rätt personal slår långtidsarbetslösheten rekord. Av de drygt 180 000 som varit arbetslösa i över ett år har en stor del invandrat till Sverige. 

Medan Arbetsförmedlingen betonar utbildning för att de nyanlända ska ta sig in på arbetsmarknaden gör Nooshi Dadgostar en annan analys. 

– Det finns specifika problem, som diskriminering utifrån vilket efternamn du har. Men det viktigaste för att bekämpa arbetslösheten är en stark arbetsmarknad, oavsett vilka de arbetslösa är. 

Är det realistiskt att personer som kommer till Sverige utan gymnasiekompetens eller ens grundskola ska få jobb med avtalsenliga löner? 
– De flesta vuxna som kommer till Sverige, har gått i skolan. Men vi lever i en tid där allt ska belasta den enskilda. Det är ditt fel att du inte får pension, för du har inte pensionssparat privat. Och ditt fel att du inte har jobb, för du har inte kvalifikationer. 

– Vi individualiserar problemen – när det är den ekonomiska politiken det är fel på.

Nooshi Dadgostar väljer

Gudrun Schyman eller Lars Ohly?

Oj. Båda är säkert trevliga (skratt). Jag vill ogärna recensera mina företrädare.

Södermalm eller Tornedalen?

Tornedalen. Det låter fräschare.

Gran Canaria eller Österlen?

Gran Canaria. Jag älskar Spanien.

Amazon eller Über?

Oj. Inget av dem. Det är inga förebilder för det svenska näringslivet.

Ivar Lo eller Moa Martinsson?

Gud, vilka frågor. Pass på den.

Verklighetskollen

Vilket är Sveriges största fackförbund?
– Är det Unionen eller?

Hur hög är en genomsnittlig månadslön för en industriarbetare?
– Hm. 28 000?

Högsta dagpenningen från a-kassan (de första 100 dagarna)?
– Dagpenning, det där är svårt. Den högsta lön som ger 80 procent i ersättning är 33 000.

Rätt svar:

  1. Unionen är Sveriges största fackförbund med 685 000 medlemmar.
  2. Snittlönen för en industriarbetare är 30 000 kronor i månaden. Siffran har hämtats frånLO:s lönerapport 2021 och räknats upp med 2 procent för lönerevision våren 2022.
  3. Högsta dagpenningen från a-kassan är 1200 kronor. Då a-kassan ger ersättning för 22 arbetsdagar per månad blir den högsta ersättningen 26 400 kronor. Därmed är 33 000 kronor i månaden den högsta lön som ersätts med 80 procent vid arbetslöshet.

Så skulle arbetarväljarna rösta i dag

Moderaterna – 19,2 procent

Centerpartiet – 5,6 procent

Liberalerna – 1,0 procent

Kristdemokraterna – 4,7 procent

Miljöpartiet – 2,7 procent

Socialdemokraterna – 30,1 procent

Vänsterpartiet – 8,5 procent

Sverigedemokraterna – 27,2 procent

Övriga – 1,1 procent

Källa: SCB:s partisympatimätning från november 2021.