Vad är en arbetare, Susanna Gideonsson, ordförande för LO? 
– En arbetare är en anställd med stor yrkeskunnighet och yrkesstolthet som är anställd i ett arbetaryrke. De stiger upp i ottan eller jobbar natt när andra inte gör det för att se till att samhället fungerar. Sedan tror jag att klasstillhörigheten är mycket större än så. Det handlar om uppväxt och möjligheter till utbildning och inflytande.
 
Är du en arbetare? 
– Absolut. Jag är uppväxt som arbetarklass, har arbetat sedan jag var 16, heltid i stort sett. Sedan har jag jobbat fackligt för att företräda arbetare resten av mitt arbetsliv. På många sätt är mitt jobb nu likt arbetaryrken. Jag har svårt att styra min egen tid, det är mycket inrutat och uppbokat. Jag tycker också det är onödigt att åka taxi, att man liksom inte köper tjänster utan försöker göra det själv. Det finns ingen vana att kunna anlita andra för olika tjänster. 
 
Men du tjänar mer än personer i klassiska arbetaryrken, är du inte tjänsteman? 
– Jag jobbar ungefär dubbelt så mycket som en tjänsteman gör. Jag är inte tjänsteman i bemärkelsen att jag styr över mitt arbete själv. Jag kan absolut inte jobba hemifrån. Så jag ser mycket få likheter. Jag sitter inte framför dator eller ett skrivbord. Jag sitter aldrig på kontor om man ska se till den klassiska tjänstemannabilden. 

Fotnot: Enligt LO-beslut ska lönen till LO:s ordförande var maximalt tre och en halv gånger så hög som en industriarbetarlön. Enligt en artikel i Arbetsvärlden från 2021 tjänade Susanna Gideonsson drygt 112 000 kronor.

Enkätfoto: Claudio Bresciani/TT

Samuel Holm, 28 år Stockholm, ordningsvakt

Vad är en arbetare? 
– Någon som går till jobbet och jobbar. 

Är du en arbetare?
– Ja, det anser jag väl. Jag går ju till mitt jobb varje dag och jobbar. 

Leif Ringström, 78 år Västerås, pensionär och lokalpolitiker (M)

Vad är en arbetare? 
– Det var en bra fråga. Kan du ta nästa? Nej, men det är väl alla som arbetar. 

Har du varit arbetare?
– Ja, jag har jobbat. 

Med vad?
– It. Programmerare och chef. 

Är man arbetare om man är chef? 
– Man arbetar ju med det med. 

Är du arbetare nu? 
– Ja, jag jobbar med lite av varje på ett ridcenter. Och nu ska jag till Blasieholmen. 

Vad ska du göra där? 
– Träffa Kristersson (Ulf, Moderaternas partiledare, reds.anm.)

Vad ska ni prata om? 
– Det säger jag inte!

Sujan Raj Shrestha 30 år Helsingfors i Finland, student

Vad är en arbetare? (”worker”, pratar engelska)
– Jag vet inte exakt. En person som gör arbetsuppgifter för att klara sig?

Är du en arbetare? 
– Inte nu. Men när jag är klar med mina studier i datavetenskap.

Vilka är inte arbetare? 
– Det finns alltid en uppdelning i lön utifrån studier, bland annat. Men alla måste ändå behandlas bra och lika.

Annelie Östberg, 58 år Gävle, boendestödjare/behandlingsassistent

Vad är en arbetare?
– Någon som vill försörja sig och få månaden att gå runt. Att kunna betala räkningar och göra rätt för sig. Om man har turen att få ett arbete. 

Och annars, är man inte arbetare då? 
– Jo, är du inskriven som arbetssökande så är du en arbetare som strävar efter att hitta ett jobb. 

Vilka är inte arbetare? 
– De utslagna som inte klarar av att arbeta. De sjukskrivna. De har varit arbetare men kan inte längre vara det. 

Är du en arbetare?
– Jag är en arbetare. Det är synd att det inte finns arbeten åt alla som vill ha. Vissa behöver bara få chansen och visa framfötterna.
 

Jonna Eriksson, 18 år Tierp, student

Vad är en arbetare?
– Någon som jobbar och tjänar pengar och bidrar till samhället. 

Vilka är inte arbetare? 
– De som inte vill bidra till samhället på något sätt. Man kan bidra även på andra sätt än jobb. Till exempel rensa stränder från skräp för att man vill förbättra miljön. 

Är du en arbetare? 
– Snart. Nu läser jag gymnasiet med inriktning naturbruk och hundar. Men jag har fått sommarjobb på camping. Jag ska jobba som servitris och i baren. Det känns spännande.