Rapparen och fackkämpen Chris Smalls har skrivit historia. I april ledde han det nybildade facket, Amazon Labour Union, till en unik seger.

Ett av Amazons viktigaste varuhuslager i USA, med 8 000 anställda, röstade då för att bilda fackförening. Ni möter honom och hans kämpande fackliga kollegor i reportaget på Arbetet Global. 

Det är en exceptionell bravad som Chris Smalls har lyckats med. Amazon är inte vilket företag som helst. Vida känt är bolagets antifackliga kampanjer.

I Amazons spår följer rapporter om anställda som tvingas kissa i petflaskor, gravida som inte får ledigt innan förlossningen, hungerstrejk och självmordsförsök. 

Googlat på Bondskurk

Och precis som att Amazon på många sätt framstår som definitionen av rövarkapitalism, så verkar dess grundare Jeff Bezos ha googlat på Bondskurk när han skrev sin egen arbetsbeskrivning.

Nyligen åkte han ut i rymden – sådant som multimiljardärer gör när de har så mycket pengar att de inte längre vet var de ska göra av dem.

Han fällde då de famösa orden: ”Jag vill tacka alla Amazon-anställda och alla Amazon-kunder för att ni betalade för detta.” Minns då hur de anställda har det på jobbet. 

Men vi ska heller inte glömma att Amazon sedan ett par år finns i Sverige. Bli inte förvånade över om ni framöver får se antifackliga kampanjer även här.

Yonna Waltersson

Rymdresan i sig beräknas ha kostat i runda slängar 55 miljarder kronor. Men så växte också Jeff Bezos förmögenhet med drygt 860 miljarder under pandemin. 

När man rör sig i skuggan av Amazon och dess grundare tenderar summorna att bli stora. För allt utom arbetarnas lön då.

Ta till exempel hur mycket pengar bolaget förra året plöjde ned på antifackliga konsulter. Där landade notan på 43 miljoner kronor. Sug på den summan ett ögonblick. Det säger en hel del om hur långt Amazon är villigt att gå i sin antifackliga kamp.

Facklig kamp går vidare

För Chris Smalls och hans fackliga kollegor går kampen nu vidare. Nyligen mötte man ett bakslag vid ett lager utanför New York och Amazon har skärpt sin antifackliga linje.

Men löftet från Chris Smalls är att han tänker fortsätta skaka liv i den amerikanska arbetarrörelsen. Den kampen ser jag fram emot att följa.

Men vi ska heller inte glömma att Amazon sedan ett par år finns i Sverige. Bli inte förvånade över om ni framöver får se antifackliga kampanjer även här. Då gäller det att vara redo.