Arbetarna lyser med sin frånvaro. Så brukar det se ut varje år när Sommar i P1 presenterar sina sommarpratare. Så började också diskussionen på Arbetet.

Vilka röster får inte höras? Och framför allt: Vilka röster går vi alla miste om när radioskuggan lägger sig över arbetarklassen?  

I stället för att ägna ännu ett år åt att påpeka det när sommarpratarna tillkännages bestämde vi oss för att göra något åt saken. De röster vi har saknat ska också få höras. Nu lanserar vi våra vårpratare i poddsatsningen Från golvet och som har premiär den 23 mars. 

Med Arbetets nya podd vill vi lyfta fram starka berättelser direkt från arbetslivet. Vi gör det genom att låta personer från golvet skildra sin verklighet, sin vardag och den dramatik som finns i varje människas liv.  

Slog larm om Attendo

Vårdbiträdet Stine Christophersen slog larm om miss­förhållanden på Attendos äldreboende när coronapandemin tog greppet om världen. Det var nära att kosta henne jobbet.

Skyddsombudet Ola Brunnström fick Pågatågen vid Malmö station att stanna när han med sin handlingskraft satte sig emot Arrivas försök att driva igenom hyvling. Cheferna som kommit ned från Stockholm tvingades backa – och Ola Brunnström fick behålla jobbet.

Maritza Talaveras man, bussföraren José Esteban, körde fullastade bussar i pandemins början. Smittan som han drog på sig kostade honom livet. Kvar står hon med sorgen.  

De tre och deras berättelser är först ut i vår serie. Varje onsdag släpps ett nytt avsnitt.

Finns fler livsöden än i Sommar i P1   

Från Golvet kan förhoppningsvis få långt fler än producenterna för ­Sommar i P1 att upptäcka att det finns många fler livsöden att berätta och lyssna till.

Röster som trots att de inte är näringslivstoppar eller ­befinner sig i samhällets toppskikt både skapar förändring och bär på ­viktiga historier.  

Stine Christophersen, Ola Brunnström och Maritza Talavera är våra tre första vårpratare. De förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet som sommarpratarna i P1. Lyssna på deras berättelser.

Arbetar­röster förtjänar att höras. Arbetet ger er dem. 

Lyssna på trailern till På Golvet

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.