45 000 dollar, eller nästan 450 000 kronor. Så mycket skulle kvinnan från Vietnam betala till ägarna av en nagelsalong i Stockholmsförorten Nacka för att få ett arbetstillstånd och komma till Sverige för att jobba. 

En tid innan avresan betalade hon och maken ungefär halva summan, 20 000 dollar, och i början av 2017 anlände de till i Sverige. Väl där blev besvikelsen stor. Löftet om ungefär 20 000 – 25 000 kronor i månadslön blev i verkligheten mellan 7 000 och 10 000 kronor.

Kvinnans chefer, en man i 60-årsåldern och hans dotter i 35-årsåldern som drivit nagelsalongen, åtalades för brottet människohandel eftersom åklagaren ansåg att de vilselett och exploaterat kvinnan. Både genom att lura henne på lönen och kräva orimligt betalt för arbetstillståndet. 

Frias helt

Men nu frias cheferna helt av tingsrätten. För att döma någon för människohandel krävs det att en lång rad villkor ska uppfyllas. Något domstolen inte anser har gjorts. 

Tingsrätten anser bland annat att det inte går att bevisa att de pengar som betalats för arbetstillståndet inte egentligen var en deposition som var tänkt att betalas tillbaka.

– Där kanske det är någon slags språkförbistring när även målsägaren pratar om en deposition. Jag menar att det aldrig var tänkt att de skulle få tillbaka de här pengarna, säger åklagaren Eva Wintzell som ännu inte bestämt om hon ska överklaga domen.

Rätten ifrågasätter också hur utsatt situationen för kvinnan och hennes make var i hemma i Vietnam där de ”hade ett bra liv och tjänade över medelinkomsten”.

Ytterligare ett fall

Tingsrättsdomen gäller också ett helt annat, men snarlikt fall:

Två kvinnor ska ha ha krävts på 25 000 dollar för att få jobb på en nagelsalong i centrala stockholm. Även här frias chefen från människohandel. 

Också i det här fallet slår tingsrätten fast att kvinnorna inte varit tillräckligt utsatta för att chefen ska kunna dömas för brottet. Han döms dock för bedrägeri, eftersom det här inte fanns något som tydde på att pengarna som betalats för arbetstillståndet var någon deposition. 

Kvinnorna får därför 120 000 kronor respektive 5 000 dollar i skadestånd och chefen får villkorlig dom och dagsböter på totalt 20 800 kronor.

Komplicerade beviskrav

Arbetet har i veckan granskat lagstiftningen kring exploatering och utnyttjande av arbetskraft i Sverige. Sedan lagen om människohandel inom arbetslivet infördes för 18 år sedan har det bara kommit en fällande dom. 

En av orsakerna till de få domarna är just beviskraven som upplevs som omfattande och komplicerade av de inom rättsapparaten som Arbetet talat med.

Nagelsalongsfallen är den femte gången på 18 år som människohandel i arbetslivet prövas i domstol.

Avspeglar inte verkligheten

Märta Johansson är docent i juridik vid Örebro universitet och forskar om de rättsliga aspekterna kring människohandel.

Hon säger att antalet fall som når domstol inte avspeglar verkligheten i arbetslivet.  

– Det är jätteproblematiskt för vi har en så utbredd exploatering i Sverige på det här området.