Hur mår arbetarrörelsens demonstrationståg efter två uppskjutna år? I fjol reducerades Socialdemokraternas förstamajdemo till ett glorifierat zoommöte, året innan dess tågade Vänsterpartiets arbetarorcer i onlinerollspelet World of Warcraft.

I tid till årets förstamajtåg passar Kristdemokraternas Ebba Busch på att uppmana poliserna att skjuta demonstranter. Vilket får oss att undra: Hur ser framtiden egentligen ut för arbetarrörelsens demonstrationsdag? 

Hej Magnus Wennerhag, professor på Södertörns högskola om sociala rörelser. Hur ser framtiden ut för förstamajtåget?
– Det här är ett politiskt deltagande som funnits i över hundra år i Sverige och internationellt. Just i Sverige har det slagit rot på ett sätt som gör att det fortfarande är levande, och blivit en möjlighet för arbetarrörelsens organisationer att dominera media en dag om året. Att det har varit inställt i två år och delvis framförts på andra sätt tror jag inte kommer att påverka. Historiskt sett har det också funnits tillfällen där man ställt in demonstrationen. I samband med andra världskrigets utbrott övergick det 1940 och 1941 till ”medborgartåg” för att markera att Sverige stod enat.

Magnus Wennberg ser att deltagandet i 1 maj-tågen ökat den senaste tiden.

– På 60-talet fanns det en del diskussioner om att första maj var överspelat, men i slutet av samma årtionde började deltagarantalet växa igen. Många människor tycker att demonstrationer är ett bra sätt att utrycka sina åsikter på. De senaste åren har vi sett stora klimatdemonstrationer, Black Lives Matter-protester och antivaxrörelser. Det digitala blir bara ett substitut, för än så länge ger det inte samma känsla som att vara stå tillsammans. Jag är inte en framtidsforskare men utgår från att samhället oftast förändras rätt trögt.


Karim Jebari tror på en digital framtid för 1 maj.

Karim Jebari, du å andra sidan är en framtidsforskare. Hur tror du att förstamajtågen kommer att se ut framåt?
– På kort sikt kommer saker och ting se väldigt traditionellt ut eftersom vi är sociala djur som är bra på att koordinera handling när vi ser varandra. Det är en del av vår psykologi. Det finns ingen teknologi som är lika bra på det som att vara i närheten av andra människor. Zoom kan ersätta vissa möten, men de viktigaste möten kommer fortfarande att ske IRL.

– Någon gång i framtiden kan man föreställa sig att vi utvecklar en teknologi som kan bryta den här psykologiska barriären lika bra som att vara närvarande i köttet. Till exempel skulle det kunna utvecklas en teknologi som kan skapa realistiska hologram. Den typen av teknologi skulle i teorin kunna ersätta det fysiska mötet. Men inte de närmsta tio åren. Vi har sett många teknikskiften de senaste trettio som har förändrat vårt sätt att kommunicera. Men ofta har de använts för att koordinera demonstrationerna i stället för att ersätta dem. Ta antikrigsdemonstrationerna eller den arabiska våren. Twitter och Facebook spelade jättestor roll, men främst för att få ut folk på gatorna.


Gnol och småsång är okej så länge vi är i ruinen, men sen går tåget – den här gången mot Åkessonbysten i Rotebro där vi ställer oss i ring och sen vet ni rutinen…

Daniel Sjölin (fotograferad av Anna Svanberg)

Hejsan, Daniel Sjölin! Du är aktuell med Underskottet – en roman som utspelar sig 2122 och är delvis skriven utan bokstaven A. Kan du beskriva ett förstamajtåg hundra år framåt – utan att använda A?
– Den förste möts vi fem över tio i printruinen i Edsberg, jämte lämningen efter Suzukinucelon. Se upp för strålningen runt knut och i timret omkring. Men du behöver inget mer än en schysst storstövel och ett umbrellium förstås mot UV:n – vid sol kör vi ändå. Klär dig som folk i gemen – försök se ut som en fondkärring från Centern-koncernen eller en räknenisse på Sossebyrån Inc eller nåt. HÅLL DIG I SKINNET UTSEENDEMÄSSIGT helt enkelt.

– I år vi vill inte se nåt självtillräckligt korkhuve som gör en show off och tänker sig stursk och modig: INGEN RÖDVIMPEL och INGEN SKYLT MED TEXT. Vi vill inte se nån repris på förnedringen från ifjol. Om nån snutbot ställer dig mot väggen på vägen dit, uppger du ”Mycelsymposiet vid scoutläger syd”.

– Gnol och småsång är okej så länge vi är i ruinen, men sen går tåget – den här gången mot Åkessonbysten i Rotebro där vi ställer oss i ring och sen vet ni rutinen – tig och kör ner näven i byxmörkret så långt det går och KNYT DEN SÅ INI HELVETE HÅRT SOM DET GÅR.

Sen kör vi litet vickning hos Torgny. Väl mött!