RECENSION. “Inga kommunister på våra gator”, skriver orcen Jonassjöbög i chatten.

Det är svårt att veta vilka gator som åsyftas eftersom vi befinner oss i Durotars röda ökenlandskap. Här finns klippor, kaktusar, jätteskorpioner och ett par lägereldar. Men inga gator.

När Vänsterpartiet i Umeå för en månad sedan lät meddela att de skulle anordna sitt första maj-tåg i World of Warcraft var vi många som avfärdade det som ett aprilskämt.

Det var det också. Tills några galaxhjärnor i partiet kom fram till att det kanske inte var en så tokig idé ändå att ställa till med demonstrationståg i ett onlinespel från 2004.

Tvångskollektivisera jordbruket! skriver Luweshja i chatten som i brist på fysiska plakat fungerar som yta för slumpmässiga och ibland politiska budskap.

Jimmy Håkansson

– For the horde! gapar orcerna i kör och med näven i luften.

Att Vänsterpartiet väljer World of Warcraft som skådeplats för deras demonstrationståg osar boomer, särskilt när rapparen Travis Scott bara några dagar tidigare uppträdde i jätteformat i det betydligt mer aktuella Fortnite.

Men det här är inte första gången som svenska politiker gör bort sig i digitala rum. Redan 2007 fastnade Carl Bildts avatar i ett träd när han skulle inviga en ambassad i onlinespelet Second Life.

“Tvångskollektivisera jordbruket!” skriver Luweshja i chatten som i brist på fysiska plakat fungerar som yta för slumpmässiga och ibland politiska budskap.

I ödemarken Valley of Trials är uppslutningen blandad. Några höglevlade blood elves rider runt på sina epic mounts men de allra flesta är låglevlade orckrigare som uppenbarligen aldrig rört World of Warcraft tidigare.

I periferin kastar någon en åskbolt mot en jätteskorpion och strid bryter ut.

Efter ett tag blir tillströmmningen av vänsterorcer så stor och serverbelastningen så omfattande att min orcshaman Soyghurt kastas ut med jämna mellanrum.

Även om World of Warcraft är ett gammalt spel är det ideologiskt rimligt att Vänsterpartiet lierar sig med de gröna och monstruösa orcerna (inspirerade av Tolkiens orcher) i The Horde framför det mer hierarkiska människoetablissemanget The Alliance.

När jag loggar in på servern igen skriver orcen Åkessonj ’Deportera alla kommunister tillsammans med barnlajvande vuxna män!!!’

Jimmy Håkansson

Fortnite kanske är populärare, men det är också ett individualistiskt alla-mot-alla-spel. World of Warcrafts upplägg är en mer kollektivistisk och klasskrigskompatibel spelupplevelse.

Dessutom undviker Jonas Sjöstedt det ovärdiga i att hålla socialistiska brandtal framför en armé av flossande tolvåringar.

När jag loggar in på servern igen skriver orcen Åkessonj “Deportera alla kommunister tillsammans med barnlajvande vuxna män!!!” i chatten.

40 minuter senare än beräknat avgår tåget. Eller, tåg och tåg. Det är tunnsått bland avatarerna och kaos i ledet. Vissa springer, andra flyger på drakar, en mufare skriver “hellre död än röd” och ytterligare några passar på att plocka erfarenhetspoäng genom att hacka ihjäl varelser på vägen.

Många har loggat ur, andra har gett upp. Soyghurt springer för att hinna ikapp.

När det försenade tåget till slut når fram till Orgrimmars portar är det packat med orcer. Exakt vilken avatar som är Jonas Sjöstedts är oklart. Organiseringen är bristfällig som bäst, tekniken sviker, servern går på högvarv och tre av de fyra planerade talen ställs in.

Även om tekniken inte är med och chatten fylls med tokar som hävdar att Sverige har blivit ett kalifat finns det något här.

En genuin gemenskap. Att första maj-tåga genom ett ökenlandskap tillsammans med en brokig skara fantasyvarelser är inte detsamma som att gå i ett riktigt demonstrationståg.

Men när trollkarlar kastar regnbågs-spells över himlavalvet och orcerna sluter upp i ett enstämmigt “For the horde!” så är det här det närmsta vi kommer ett arbetartåg 2020.

När Sjöstedt väl börjar tala är corona en oundviklig talpunkt – det är anledningen varför vi har samlats här och inte på gatorna. Han vill också lyfta fram att partiet vill förbättra arbetsvillkoren för samhällsbärande yrkesroller och bekämpa den ökade trångboddheten.

Talet är komprimerat och förenklat. Kanske för att passa målgruppen bestående av hysteriskt hoppande fantasyvarelser.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för jämlikhet. För kvinnors rättigheter, för klimatet som måste räddas. Krisen visar att vi kan ställa om på kort tid bara man vill. Det kommer vi fortsätta att arbeta med.

På gator och torg, på våra skolor, på våra fackföreningar, i klimatrörelsen, i kvinnojouren och på World of Warcraft, avslutar Jonas Sjöstedt och gör sitt bästa att inte låta som Steve Buscemi i “Hello, fellow kids”-memet.

Sedan dundrar Internationalen över Azeroths vidder.