Lyssna på Stine Christophersons berättelse i Arbetets podd Från Golvet

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.

– Det är viktigt att människor kan påtala upplevda missförhållanden utan att riskera att utsättas för repressalier för det. Det är därför lagen finns, säger kammaråklagare Anette Fassl, i ett pressmeddelande. 

Hon meddelande under onsdagsmorgonen att hon väckt åtal mot tre personer för brott mot lagen om meddelarskydd. 

Arbetet har tidigare skrivit om hur vårdbiträdet Stine Christophersen larmade i medier om hur vården inte fungerade på äldreboendet Sabbatsbergsbyn. Kärnan i hennes kritik rörde arbetet med kohortvården, alltså där man isolerade covidsmittade. Den brast och många äldre dog. 

Inkallad till chefer

Stine Christophersen blev efter larmandet inkallad till chefer på Attendo. Hon anklagades för att ha agerat illojalt.

Vid samma möte fick hon en skriftlig erinran, som hon dock vägrar skriva under. Hon spelade in mötet, som medier sedan rapporterade om. 

– Att kalla in en arbetstagare och ge en skriftlig erinran, som har skett i det här fallet, är enligt min bedömning brott mot lagen om meddelarskydd. Lagen trädde i kraft 2017 och såvitt jag känner till är den inte prövad än. Det är nu upp till tingsrätten att göra en bedömning. Det är viktigt att nämna att det handlar om kvinnans upplevda missförhållanden, inte vad som är sant eller falskt, säger kammaråklagare Anette Fassl.

”Viktigt att det tas upp”

Nu har Stine Christophersen bytt jobb. Nyligen började hon på Stadsmissionen, där hon arbetar med ukrainska flyktingar.

”Det känns viktigt att det tas upp i rätten, vi behöver veta om vi har yttrandefrihet och hur högt vi prioriterar patientsäkerheten vad gäller patienter som är i händerna på privata vårdbolag”, skriver hon i en kommentar till Arbetet.