Första facket på Amazon i USA: ”När Bezos var i rymden värvade vi medlemmar”
I 25 års tid lyckades jätteföretaget hålla facket borta. Men nu har anställda i New York bildat det första Amazonfacket i USA.
1997 öppnade Amazon sina första lager i USA. Sedan dess har företaget kämpat med näbbar och klor – och fula tricks – för att hålla facket borta från arbetsplatserna.
Det lyckades i 25 års tid. Men i en omröstning som amerikanska medier kallar ”historisk” har anställda på lagret i Staten Island, New York, valt att bilda det första Amazonfacket i USA.
2 654 anställda röstade ja till facklig organisering, 2 131 röstade nej.
”Vi är besvikna på valresultatet i Staten Island för vi tror att det bästa för våra anställda är att ha en relation direkt med företaget”, skriver Amazon i en kort kommentar.
Satsade miljoner på att stoppa facket
Enligt den amerikanska public service-kanalen NPR spenderade Amazon motsvarande tiotals miljoner kronor på att motarbeta facket. Som jämförelse hade den oberoende fackföreningen Amazon Labour Union (ALU) en budget på 1,2 miljoner kronor som samlats in genom gräsrotsfinansiering.
– Vi vill tacka Jeff Bezos, för när han var uppe i rymden så värvade vi medlemmar, sade ALU:s ordförande Chris Smalls till journalister efter segern, en referens till Amazonägarens rymdprojekt Blue Origin.
Oberoende fack vann mot Amazon
Historien om det första facket på Amazon började med just Chris Smalls. Den biträdande föreståndaren fick sparken i mars 2020 efter att ha organiserat en protest mot företagets bristande smittskyddsrutiner under pandemins tidiga skede.
Tillsammans med en liten grupp tidigare kollegor, som samtliga saknade facklig bakgrund, svarade Smalls med att grunda ALU. De fackliga aktivisterna organiserade matutdelningar vid busshållplatsen utanför lagret.
– Vi hade över 20 grillkvällar, delade ut mat varje vecka, varenda dag. Pizza, kyckling, pasta, säger Smalls till NPR och berättar att hans släktingar skickade med hembakta kakor.
När Smalls en gång gick in på Amazons parkering för att leverera mat och flygblad gjorde Amazon en polisanmälan om olaga intrång.
Otillåtna metoder vid fackval
Amazon har utmanats av facket vid flera tidigare tillfällen, men vunnit varje gång. I februari 2021 förlorade handelsfacket RWDSU en uppmärksammad fackomröstning i Bessemer, Alabama, trots att bland andra USA:s president Joe Biden officiellt gett facket sitt stöd.
Resultatet revs dock upp av arbetsmarknadsmyndigheten NLRB efter att Amazon utövat otillåtna påtryckningar. En ny omröstning hölls förra veckan. Då röstade 993 nej till facklig organisering, medan 875 röstade ja.
400 röster är dock omstridda. Arbetsmarknadsmyndigheten ska nu avgöra hur dessa ska tolkas, och därmed utgången av valet.
Facklig vår i USA
En våg av organisering har sköljt över ett USA där både arbetskraftsbrist och politiska beslut har stärkt fackens position.
Segern över Amazon, som kommit att bli sinnebilden för antifacklig företagskultur, räknas som den hittills största. Amazon blir nu juridiskt skyldigt att erkänna ALU som motpart, och facket har redan kallat till kollektivavtalsförhandlingar.
Men bara för att facket nu har en plats vid bordet innebär det inte att jobbet är gjort.
– Amazon kommer att förhala, säger arbetsrättsjuristen David Rosenfeld vid Kaliforniens universitet till CNBC.
– De kommer inte att plötsligt göra rätt för sig, för det skulle uppmuntra till facklig organisering på massor andra ställen. De kommer att göra allt de kan för att undvika ett avtal. Och det kommer vara en hård, utdragen, grisig fajt.
Så bildas ett fack i USA
Fackföreningarna i USA är lokala och knutna till arbetsplatserna. De lokala föreningarna organiserar sig som regel i branschförbund.
Om minst 30 procent av de anställda skriver under en namninsamling anordnar arbetsmarknadsstyrelsen National labor relations board (NLRB) en omröstning. Röstar en majoritet ja så erkänns facket som arbetstagarrepresentant av NLRB och företaget åläggs då förhandlingsplikt.
En arbetsgivare kan också frivilligt välja att erkänna en fackförening.
Anställda har möjligheten att bilda så kallade minoritetsfack, men då saknar arbetsgivaren skyldighet att förhandla.