– Nu exporterar de 1900-talets metoder för förföljelser av fackliga till Europa. Det här är ett företag som ignorerar lagar, spionerar på arbetare och använder sig av alla knep som finns i boken för hur man ska tysta arbetare, säger Christy Hoffman, generalsekreterare för Uni, i en kommentar.

Det globala servicefacket Uni, som företräder 20 miljoner medlemmar runt om i världen, är oroligt för att Amazon ska sprida en amerikansk anti-facklig modell till andra länder.

Att näthandelsjätten spionerat på fackföreningar och använt sitt datasystem för att kontrollera misstänkt facklig aktivitet är känt sedan tidigare.

De interna dokument som Vice tagit del av visar att Amazon använder sig av den ökända privatdetektivbyrån Pinkerton, som ägs av svenska Securitas. 

I en rapport från november 2019 framgår det att Amazon anlitat Pinkerton för att genomföra kontroller i andra länder.

Ett exempel är när företaget mellan den 19 och 21 november 2019 anlitade Pinkertons agenter för att undersöka om den lokala ledningen på ett lager i Wroclaw i Polen begick oegentligheter i samband med rekrytering av personal. 

I det här fallet var det cheferna som undersöktes och enligt Vice så tyder de dokument som tidningen kommit över att liknade undersökningar görs i en rad andra länder.

Som Arbetet Global tidigare rapporterat sökte Amazon nyligen före detta underrättelseanalytiker för att hålla koll på ”den fara facklig organisering utgör för företaget”. Rekryteringsannonsen drogs senare tillbaka.

Från fackligt håll finns en oro att detektivbyrån ska användas för att stoppa organisering. 

Pinkerton har lång erfarenhet av att stoppa fackföreningar.

1892 sköt bolagets agenter ihjäl 16 strejkande stålarbetare i staden Homestead i Pennsylvania, USA.

Under strejkvågorna i början av 1900-talet så anlitades byrån av företag som ville infiltrera den amerikanska fackföreningsrörelsen.

En av Pinkertons metoder var då att anlita kriminella för att misshandla fackliga aktivister. Så sent som 2018 var företaget inkopplat för få slut på en strejk på ett teleföretag i West Virginia och Virginia.

När Pinkterton nu anlitas av Amazon så blir reaktionen från facklig håll kraftig.

– Det är dags för Amazon att acceptera kollektivavtal och deras medarbetares vilja i stället för att hela tiden se de anställda som ett hot, säger Christy Hoffman.

Amazon förnekar dock att företaget försöker förhindra facklig organisering genom att anlita Pinkerton.

– Vi har affärsrelationer med flera specialiserade företag. I fallet med Pinkerton är det för att säkra våra transporter. Vi använder inte våra affärspartner för att samla information om lageranställda. Alla åtgärder vi vidtar följer de lokala lagarna och med myndigheters fulla insyn, säger Amazons talesperson till Vice. 

De dokument tidningen tagit del av visar också att Amazon med sociala medier noggrant övervakar bland annat Greenpeace samt den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och klimatrörelsen Fridays for future. 

Företaget motiverar övervakningen med att det är viktigt att upptäcka potentiella risker som kan påverka Amazons verksamhet. 

Amazon

Grundades 1994 och är i dag världens största nätbaserade detaljhandelsföretag.

Omsatte 2019 omkring 280 miljarder dollar och gjorde en vinst på drygt 11,5 miljarder dollar. Vinsten beräknas ha ökat kraftigt under pandemin.

Grundaren och störste ägaren Jeff Bezos är världens rikaste person. Sedan januari 2020 har hans förmögenhet vuxit med 32 miljarder dollar till 149 miljarder dollar, motsvarande 1 380 miljarder kronor eller omkring en tredjedel av Sveriges bruttonationalprodukt. 

2014 utsågs Bezos till ”världens värsta chef” av världsfacket ITUC.

Källor: Forbes, IMF, Bloombergs Billionaires Index