GS-fackets stöd till Ukraina kommer att förmedlas av bygg- och trävarufackens internationella federation BWI och motsvarande europeiska federation, EFBWW.

En krona per medlem i GS-facket blir totalt omkring 45 000 kronor.

– Det här är ett sätt att stötta våra fackliga kamrater i Ukraina. Pengarna kan bland annat gå till hjälp åt flyktingar, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tidigare har Byggnads startat en insamling för byggnadsarbetarna i Ukraina, vars fackförbund Profbud är systerorganisation till både Byggnads och GS-facket.

GS: Sätt press, svenska företag

Seko, som skänker 50 000 kronor via Olof Palmes internationella center, och Vårdförbundet, som ger 50 000 kronor via Unicef, är andra fackförbund som nu stöder Ukraina. Redan dagen efter Rysslands invasion skänkte LO 250 000 kronor via Olof Palmes internationella center.

Men även svenska företag måste sätta press på Ryssland, betonar Per-Olof Sjöö.

– Ikea har tre eller fyra rätt stora möbelfabriker i Ryssland och hämtar en betydande del av sitt virke från Ryssland, liksom från Belarus, som ju stöder Rysslands krig i Ukraina, säger Per-Olof Sjöö.

”Inte anständigt av Ikea”

– Vi har länge krävt att Ikea slutar importera virke från Belarus. All skog i landet är statlig, så inkomsterna från virket går direkt till Lukasjenkos regim. Det är inte anständigt av Ikea, säger GS-fackets ordförande.

Enligt GS-facket kommer 9 procent av allt virke som Ikea använder från Ryssland, och ytterligare 7 procent från Belarus.

Under torsdagen meddelade Ikea att företaget tillfälligt stoppar all export och import till och från Ryssland och Belarus, liksom den produktion som finns där. Även leveranserna från underleverantörer pausas och möbeljätten stänger dessutom alla varuhus och verksamheter i de två länderna.