I morse vaknade byggnadsarbetaren Ivan Stefurak av ett sms från en kompis i Ukraina. Det innehöll en bild på en bombad flygplats. En annan vän från Ryssland hörde av sig och nästan ursäktade sig, som Ivan Stefurak beskriver det.

Under förmiddagen har han med oro i bröstet följt utvecklingen i sitt hemland på politiska bloggar och Youtube. Så klart ringde han också sin mamma som bor i västra Ukraina.

– Min mamma är orolig. Hon försöker köpa nödvändigheter och fyller på badkaret med vatten för säkerhets skull. Min syster hade inte tid att prata med mig. Hon har tre barn, säger Ivan Stefurak på telefon från hemmet i Stockholm.

”Man tror inte att det händer”

Ivan Stefurak pendlar inte mellan Sverige och sitt hemland. Efter utvisningen 2016, som Arbetet berättat om tidigare, fick han återigen rätt att återvända och jobba i Sverige när hans fru fick jobb och därmed arbetstillstånd här.

Nu väntar han på besked om permanent uppehållstillstånd. 

– Att Ryssland är våra fiender hade jag förväntat mig. Samtidigt tror man inte att något sådant här kan hända.

Som politiskt intresserad är han starkt kritisk till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, tidigare komiker och en tv-kändis i landet. Ivan Stefurak tycker att Zelenskyj varit för mild mot Ryssland.

– Man kan liksom inte vara så snäll mot den som vill äta upp dig.

Rest mellan Sverige och Ukraina

I flera år har Viktor Ryabyj, som kommer från staden Chernivtsi i Ukraina, rest mellan Ukraina och Sverige och arbetat på svenska byggen.

När han hörde om det ryska anfallet på Ukraina på torsdagsmorgonen insåg han att han är avskuren från sin dotter i Ukraina på obestämd tid.

– Vad jag känner? Krig är krig, det går knappt att tala om.

– Miljoner ukrainare kommer att fly till väst. Putin är galen, vad som helst kan hända, säger Volodymir Andrushku, byggnadsarbetare som rest mellan Ukraina och Sverige i många år.

Protest vid ryska ambassaden

Viktor Ryabyj deltog på torsdagsförmiddagen i en protest mot Rysslands angrepp utanför den ryska ambassaden i Stockholm. Han har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, och kan ta ledigt för att demonstrera.

På byggarbetsplatser i Sverige möter han många landsmän som inte har samma trygghet.

– Många arbetar tio timmar om dagen till låga löner. Ofta har de svårt att alls få ut sin lön. De låga lönerna i Ukraina gör att de ändå vill arbeta i Sverige.

Svårt att få visum för arbete

Många ukrainare befinner sig i Sverige illegalt för att arbeta, enligt Viktor Ryabyj. Flera personer från Ukraina som deltar i torsdagens protestmöte vittnar om att det numera är nästan omöjligt att få visum till Sverige för arbete i tre eller sex månader.

Handläggningen går så trögt att det anställningskontrakt som krävs för att få komma till Sverige hinner löpa ut.

– Nu kommer miljoner ukrainare att fly till väst, tror Volodymir Andrushku, som har arbetat på byggen i Sverige i många år och även han har fått permanent uppehållstillstånd.

– Jag har hela tiden skickat pengar hem till Ukraina. Nu ska jag skicka pengar till vapen, skriv det.

Många ukrainare i Sverige

Sverige har en lång historia av invandring från Ukraina, en invandring som vuxit kraftigt de senaste åren. Förra året var nästan 13 000 personer med medborgarskap i Ukraina skrivna i Sverige, mer än dubbelt så många som för tio år sedan.

Ukraina ligger utanför EU, och därför behövs arbetstillstånd för ukrainare som vill arbeta i Sverige. Många arbetar som byggnadsarbetare eller som skogsarbetare.

2021 beviljade Migrationsverket 2059 arbetstillstånd för personer från landet. Det är den tredje vanligaste medborgarskapet för arbetskraftsinvandrare efter Thailand och Indien. Förra året sökte samtidigt ungefär 500 personer från Ukraina asyl i Sverige.

Svårt att röra sig mellan länderna

Samtidigt gör givetvis den ryska invasionen det betydligt svårare att röra sig mellan länderna. Redan före torsdagens händelser hade flera flygbolag slutat flyga över ukrainskt luftrum och under torsdagen har landet helt stängt sitt luftrum för civila flyg.

Flygtrafiken över Ukraina stoppades helt på grund av den ryska invasionen.

De tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco gick på torsdagsmorgonen ut med att gemensamt uttalande där de fördömde den ryska invasionen av Ukraina. 

”Vi håller Ryssland ensamt ansvarigt för den förödelse och det lidande det Ukrainska folket nu kommer att få utstå”, skriver organisationerna och varnar samtidigt för desinformation om konflikten som sprids av Ryssland.