Så var det dags igen. SD:s Jimmie Åkesson framträdde under onsdagskvällen i SVT:s intervjuprogram 30 minuter och ombads av programledaren att välja vilken politisk ledare han föredrar av Joe Biden och Vladimir Putin.

Åkesson ville inte välja. Däremot lät han förstå att han givetvis föredrog det amerikanska samhällssystemet – som födde fram Donald Trump, vill man påpeka – framför det ryska.

Det dröjde inte länge innan Annie Lööf formulerat en skarp tweet och snart hade flera socialdemokrater och miljöpartister gjort samma sak. Repetitionerna inför valrörelsen 2018, nej förlåt 2022, är i gång.

Absurt nog så passade Liberalerna på att använda tillfället för att påminna alla om deras sorgliga existens. Partiet har snickrat ihop en delningsbild där de försöker inta ett moraliskt överläge eftersom de verkligen kan välja mellan Putin och Biden. Vem de föredrar förtäljer inte bilden, men man får anta att det är Biden de ställer sig bakom.

Handlar inte om Joe Biden

Ett parti som i Sverige aktivt valt att ställa sig på samma sida som Putin-relativisterna i SD vill alltså ha beröm för att de förmår välja en utrikisk demokrat framför en utrikisk despot. Imponerande.

I sin bok Satis polito skriver Jimmie Åkesson om hur SD ser på världen: ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade – själ­lösa – samhälle, som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss. Vi bekämpar det.” 

Det socialliberala etablissemanget som i SD:s ögon förstört samhället, det är inte Joe Biden det handlar om. Det är Bengt Westerberg och Maria Leissner, det är Birgit Friggebo och Maria Arnholm, Gunnar Helén och Sven Wedén, Anne Wibble och Cecilia Malmström.

Jimmie Åkesson har lovat sina väljare att tillsammans med Ulf Kristersson rulla tillbaka årtionden av progressiva landvinningar som Liberalerna alltid stått bakom. Det där begriper de få kvarvarande L-väljarna. Det är ju därför de avskyr SD.

Liberalerna begriper ingenting

Liberalernas nuvarande partiledning begriper däremot ingenting. Hur ska man annars förklara att de hela veckan har sysselsatt sig med galopperande obegripligheter i regeringsfrågan?

Partiets integrationstalesperson Robert Hannah har på Twitter pekat ut M och KD – som L vill bilda regering med – som opålitliga vad gäller mänskliga rättigheter. Partiledaren Nyamko Sabuni har i en intervju med Expressen inskärpt att Ulf Kristersson kan lita på hennes parti. SD däremot, de är illojala och kanske stöttar en S-regering efter valet.

Ja, ni hör ju. Det här ett parti som förvisso klarar av att välja Biden framför Putin men som är helt oförmögna att upphöra med sitt självskadebeteende.

Hade det inte varit så roligt hade man nästan blivit ledsen.