Helena Thorfinn är journalisten som blev biståndsarbetare som blev bästsäljande författare. Liksom hennes romaner kommer även krönikorna i Arbetet Global att ta avstamp i länderna där hon har bott och verkat. 

– Jag kommer att röra mig i den del av världen jag kan, Myanmar och Bangladesh, och skriva om vad som pågår där politiskt och geopolitiskt. Men jag kommer också att dyka ned i mitt gamla område, bistånd och biståndsproblematik, där finns det mycket att berätta om, säger hon. 

– Och som vanligt kommer jag att försöka berätta om de stora frågorna genom de små detaljerna.   

Prisbelönta journalister till Arbetet Global

Urban Hamid är frilansjournalist specialiserad på Mellanöstern. Han var första svenska journalist på plats under Irakkriget 2003 och har prisats för sin rapportering från regionen.

För Arbetet Global har han tidigare rapporterat från Syrien och Irak. I sina krönikor kommer han både att återvända till de platser som berört honom mest och rapportera om dagsaktuella händelser. 

Frilansjournalisten Kinga Sandén är baserad i Argentinas huvudstad Buenos Aires sedan år 2011. Därifrån rapporterar hon om människor och politik i Latinamerika, Sverige och världen.

Hon har tidigare belönats med Stora journalistpriset och för Arbetet Globals räkning bland annat bevakat Brasilien och Colombia

Vardagsbetraktelser och global utveckling

Sara Assarsson bevakar främst Afrika söder om Sahara. Hennes krönikor kommer att bestå av ”vardagsbetraktelser och sådant som inte riktigt får plats” i vanlig nyhetsrapportering. 

– Mitt bevakningsområde handlar mycket om global utveckling. Jag tror att intresset kom från min praktik på tidningen The Sunday Independent i Sydafrika, där jag var från 1999 till 2000, säger hon. 

– När jag blev frilans för tio år sedan började jag resa mer, framför allt i södra Afrika, och ju mer jag lärde mig desto mer intresserad blev jag. 

Breddad bevakning av Asien och Afrika

Arbetet Globals redaktör Ivar Andersen säger att han är stolt över de nya rekryteringarna. 

– Det är några av Sveriges bästa journalister och skribenter och jag ser verkligen fram emot att läsa deras krönikor, säger han. 

– Urban Hamid och Kinga Sandén har skrivit för oss tidigare och vi är glada att de nu får en återkommande roll. Det är också väldigt roligt med nytillskotten Helena Thorfinn och Sara Assarsson som bidrar till att bredda vår bevakning av Syd- och Sydostasien respektive södra Afrika.