I år är det elva år sedan den så kallade Caremaskandalen rasade. Dagens Nyheter berättade att vårdjätten Carema gjort stora obeskattade vinster trots missförhållanden på sina äldreboenden. Det handlade om liggsår, åldringar som fått sova på golvet, kissblöjor som vägts, svält och amputationer.

Till slut lovade Carema att börja betala skatt i Sverige. Sedan döpte man om sig till Vardaga.

Politikerna – det var borgerlig regering då – lovade att göra något åt de värsta avarterna i äldreomsorgen men egentligen hände ingenting. Högerpartierna valde att försvara affärsintresset framför äldre som riskerar att fara illa. Och till och med det som då man brett kunde enas om – krav på tillräcklig bemanning i äldreomsorgen – lades i malpåse av arbetsgivarorganisationen SKR.

Besparingar i miljardklassen

De senaste decennierna har 20 miljarder försvunnit ur äldreomsorgen och varannan svensk kommun tänkte inleda 2020-talet med nya besparingar på verksamheten.

Så när coronapandemin kom till vårt land, som berömmer sig med att vara ett av världens mest robusta välfärdsländer, visade det sig att välfärden inte stod pall. Redan innan knakade ju äldreomsorgen i fogarna. Covid-19 fick fuskbygget att braka ihop. Det går inte att skydda gamla och sköra om verksamheten bygger på kostnadspress, profitmotiv, timvikarier, springvikarier och delade turer.

På detta skulle det bli slut. Både opposition och regering var överens. Miljardsatsningar lanserades. Äldreomsorgens kvalitet skulle stärkas. Fler skulle anställas. De anställdas kompetens skulle höjas.

Tar inte personalen på allvar

Har satsningarna blivit verklighet ute i kommunerna och på äldreboenden? Inte i tillräcklig omfattning, om man ska uttrycka sig milt. Just nu råder skriande personalkris i svensk äldreomsorg på grund av ökad smitta och karantänsregler.  

– Det säger att man inte har tagit det på allvar och inte gjort de satsningar och investeringar i vården och omsorgen som behövs. Det är tydligt om man lyssnar på dem som är anställda att man inte orkar. Man säger upp sig, man sjukskriver sig, man ropar verkligen högt, men blir inte lyssnad på, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård till Kommunalarbetaren.

Dessutom blir sjukdomsfallen på äldreboenden fler. Sista veckan i december inrapporterades 242 fall.  En vecka senare hade siffran stigit till 528. Det är de senaste tillgängliga siffrorna.

Corona och Carema ändrade inget

Och på Carema, förlåt Vardaga heter det nu, är det som om inget hänt. Aftonbladet berättade i onsdags att man på Vardaga-demensboendet Skogsgården i Motala har kallat in personal att jobba trots att de testat positivt för covid-19. Dessutom struntar man i Socialstyrens riktlinjer om munskydd. Nu är omkring 20 personer på boendet smittade.

”Inte en enda skattekrona ska gå till verksamheter som missbrukar vårt gemensamma förtroende”, dundrade moderatledaren Ulf Kristersson på Facebook. ”Det måste finnas ett kontrakt mellan generationerna där ingen ska behöva frukta att åldras”, sa statsminister Stefan Löfven vid ett tal

Jo, tack. Ett decennium efter Caremaskandalen och två år in i coronapandemin är det verkligen upp till bevis nu.