Är 2022 året du kommer skaffa koll på kvaliteten på din sperma? Det hoppas i alla fall företaget Mojo som börjat affischera i kollektivtrafiken i Stockholm.  

Ursäkta en kvinna, men att se reklam som uppmuntrar män att spruta i en rosa låda som sedan ska skickas till ett labb med posten får en minst sagt att känna sig tagen på sängen.  

Men finns det ett problem brukar det också uppstå en marknad, och frågan om mäns spermakvalitet är allvarligare än man först kanske tror.  

Kemikalieexplosion

”Vi som män tar det här för givet och det kan vi inte riktigt göra längre”, säger Mojos marknadschef till Dagens Industri, och han har rätt. Infertilitet är en samhällsfråga som traditionellt handlat mest om kvinnor, men sedan 1970-talet har forskare också studerat manlig infertilitet, även om det mediala genomslaget varit begränsat.  

På 2010-talet kunde forskare vid flera olika universitet slå fast att mäns spermakvalitet minskat dramatiskt över de senaste 50 åren. Särskilt drabbade är män i rika länder.  Hos dem har koncentration av sperma har gått ned med runt 50 procent och antalet enskilda spermier med upp till 60 procent. Detta har kommit att kallas den manliga infertilitetskrisen. 

Exakt hur spermakvaliteten i sin tur faktiskt påverkar den generella fertiliteten i samhället debatteras fortfarande. Och exakt vad försämringen beror på vet man inte heller. Att något i omgivningen är boven tycks de flesta vara överens om. Sedan 1900-talet har den västerländska dieten förändrats radikalt – Foodora-buden kan bara bekräfta. Med konsumtionssamhället har dessutom mängden kemikalier i vår närmiljö exploderat.  

Färre spermier – färre djur

Nyligen sände “P3 Dystopia” ett särskilt program om dessa kemikalier och hur de riskerar att påverka våra hormoner och vår fertilitet. Det var inte särskilt upphetsande lyssning. De flesta seriösa bedömare säger samma sak: kemikalier i plast och annat vi köper på oss har effekter på både djur och natur. 

Vill man prata om naturens hämnd har förresten antalet spermier minskat i ungefär samma takt som antalet ryggradsdjur. Sedan 1970-talet har djurbeståndet minskat med 60 procent enligt WWF.  

Att reglera kemikalier är svårt, särskilt när vinstintressen vill fortsätta slå in våra matvaror i billiga förpackningar. EU kan och har förbjudit flera skadliga kemikaliska sammansättningar, men det räcker för ett labb att ändra en enda molekyl för att en nästan identisk kemikalie ska bli laglig.

Dessutom pumpas miljarder kronor in i egen forskning och i egna informationskampanjer.  

Total sädesförvirring

När oberoende forskarteam publicerar granskade artiklar i vetenskapliga tidskrifter publicerar företagssidan snabbt svar av professor Nubygger Jagutpoolen.  

Konsekvensen för oss konsumenter är total förvirring och oro vi försöker hantera privat. Kanske försöker vi minska plasten eller kontrollera vår egen fortplantningsförmåga.  

Med ena handen försämrar dåligt reglerade företag klimatet, miljön och din reproduktion. Med andra handen erbjuder start ups AI-testning av dina allt segare spermier. Sådan är kapitalismen.