I samband med en demonstration mot vaccinkrav omringade strejkande vårdpersonal kontorsbyggnaden på universitetssjukhuset i Pointe-à-Pitre, centralort i Guadeloupe i Franska Västindien. 

Polis fick ingripa och eskortera sjukhusledningen till säkerhet. 

– Jag evakuerades efter att jag fått ett slag mot revbenen och en hård smäll mot huvudet, säger sjukhusdirektören Gerard Cotellon enligt nyhetsbyrån AFP.

Sjukhusets vicedirektör uppger i sin tur att hans skjorta slets sönder och att de strejkande kastade urin på honom. Frankrikes regering har fördömt det inträffade som ”skamligt, motbjudande, skandalöst”. 

Vårdförbundet CHU utlyste strejken sedan vårdpersonal som vägrade vaccinera sig stängdes av utan lön. Generalsekreteraren Gaby Clavier säger att medlemmarna ska ha ”pengarna de är skyldiga oss”.   

Massiva protester mot vaccinkrav

Händelserna den 6 januari var en fortsättning på de protester som sedan november skakat det franska departementet. Då resulterade vaccinkraven från Paris i generalstrejk och flera veckor av oroligheter

Enligt Maité Hubert M’Toumo, generalsekreterare för centralorganisationen UGTG, var de obligatoriska sprutorna den utlösande faktorn. Men protesternas omfattning var ett symptom på djupare missnöje. 

– Det uttrycker vidden av lidandet, ojämlikheten, fattigdomen och utanförskapet som människor känner, särskilt de unga och de äldre, sade hon enligt Guardian.

Banangift i hel befolkning – ansvar läggs på Frankrike

Global

Giftskandal bakom vaccinvägran

Bara runt 30 procent av Guadeloupes runt 400 000 invånare är fullvaccinerade. Motsvarande andel i europeiska Frankrike är drygt 74 procent. 

En återkommande förklaring till den låga vaccinationstäckningen är öbornas obefintliga förtroende för de franska hälsomyndigheterna, något som i sin tur kopplas till skandalen med insektsgiftet klordekon. 

Bekämpningsmedlet skulle skydda Guadeloupes bananodlingar men klassades 1979 som cancerframkallande av Världshälsoorganisationen WHO. 

Klordekon förbjöds snabbt världen av länder världen över. Även Frankrike kände till riskerna men valde att vänta till 1990. Bananodlarna på Guadeloupe fick dessutom dispens att använda giftet till 1993. 

Lågt förtroende för Frankrike

Enligt den franska folkhälsomyndigheten har 95 procent av öns vuxna befolkning exponerats för giftet. Som en följd är Guadeloupes förekomst av prostata- och bröstcancer bland de högsta i världen.  

– Regeringen ljög om klordekonaffären, säger en 30-årig boende i Pointe-à-Pitre till Politico.

– De ljuger alltid. Jag litar inte på dem längre och jag vill inte bli tvingad att vaccinera mig.

Guadeloupe

Guadeloupe är ett franskt utomeuropeiskt departement i Västindien med en befolkning på strax över 400 000. 

Öarna som utgör Guadeloupe kolonialiserades i början av 1600-talet och styrdes under hundratals år omväxlande av Frankrike och Storbritannien. Under 1813–1814 var Guadeloupe en svensk koloni.

Runt 12 procent av Guadeloupes invånare arbetar inom jordbruket. Bananer och sockerrör är viktiga exportvaror. 

2003 höll Guadeloupe en folkomröstning om att bli ett franskt territorium i stället för ett departement, vilket hade inneburit utökat självstyre. Den gången sade 73 procent nej.