I Sverige kan ingen tvingas att ta vaccin. Inom offentlig sektor är den kroppsliga integriteten skyddad genom en av grundlagarna. Inom privat sektor kan det också bli svårt för arbetsgivare att driva igenom ett krav om vaccinering. Däremot har arbetsgivare möjlighet att omplacera personal som inte har vaccinerat sig.

I vissa andra länder finns det däremot möjlighet att tvinga anställda att ta vaccin, både inom offentlig- och privat sektor. Här är några av länderna där det nu ställs krav på anställda.

Australien

Australien bestämde i slutet av juni att alla som jobbar inom äldrevården och som själva tillhör en riskgrupp måste ta vaccin. I delstaten Tasmanien blir vaccinering obligatorisk för all personal inom äldrevården från och med i mitten av september.

Fiji

Fijis regering meddelade i juli att alla anställda måste ta vaccin. ”Det spelar ingen roll om du är vd för ett företag, egenföretagare eller anställd”, sa premiärminister Frank Bainimarama i ett tv-sänt tal. Inom offentlig sektor har kravet redan drivits igenom. Från och med den 15 augusti måste ovaccinerade tjänstemän ta tjänstledigt och är de inte vaccinerade innan november blir de avskedade.

Frankrike

Det franska parlamentet godkände den 2 augusti ett lagförslag som innebär att vaccinationer blir obligatoriska för vårdpersonal.

Grekland

I mitten av juli blev vaccinationer obligatoriska för personal på vårdhem. Och från och med september måste all personal inom hälso- och sjukvård vaccinera sig.

Italien

I mars drev regeringen igenom ett dekret som innebär att alla anställda inom hälso- och sjukvård, inklusive apotekare, måste vaccinera sig. Den som vägrar riskerar att mista sin lön.

Kanada

13 augusti meddelade Kanadas regering att det snart kommer att bli krav på att alla statligt anställda är vaccinerade, men även andra anställda kan komma att omfattas. I provinsen British Columbia finns redan vaccinkrav på att all personal på vårdhem och inom övrig äldreomsorg.

Saudiarabien

I Saudiarabien är det obligatoriskt för alla anställda inom både privat- och offentlig sektor att vara vaccinerad för att komma in på arbetsplatsen. Det är också vaccinkrav på övrig befolkning för att kunna ta del av bland annat samhällsservice, såsom transportmedel.

Storbritannien

Från och med oktober blir det obligatoriskt för anställda på vårdhem i England att vaccinera sig.

Ungern

Innan 1 september måste alla anställda inom hälso- och sjukvården i landet ha tagit minst en dos vaccin. Om inte riskerar de att bli av med sina jobb.

USA

New York City blir den första stora amerikanska staden som från och med den 13 september kräver bevis på vaccination för både kunder och personal på restauranger, gym och andra företag med verksamhet inomhus.

Delstaten New York kommer också från den 6 september att kräva att alla offentligt anställda vaccineras eller testas varje vecka.

Sjukvårdspersonal i delstaten New Jersey och anställda som arbetar i delstatens fängelser måste vaccineras senast den 7 september eller testas två gånger i veckan.

I Kalifornien måste alla offentligt anställda vaccinera sig eller testa sig en gång i veckan.

Källor: Reuters, Bmj.com.