Valet mellan att gå till jobbet för att få lön eller att gå och vaccinera sig utan möjlighet till betald frånvaro är ett dilemma för många anställda i USA.

För att få fler att vaccinera sig mot covid-19 har listan över företag som delar ut bonusar växt. Även vaccinmotståndare får en morot i och med att de erbjuds ett par tusenlappar av arbetsgivare som vill att alla anställda ska vara vaccinerade.

Statsägda tågbolaget Amtrak spenderar tre miljoner dollar, drygt 20 miljoner kronor, för att få alla 16 500 anställda att vaccinera sig.

Stora livsmedelskedjor, som Lidl, Aldi och Trader Joe’s ger bonusar på uppemot 200 dollar, cirka 1 700 kronor.

Vissa snabbmatskedjor har också hakat på. Till exempel så får alla 14 000 anställda på McDonald’s moderbolag, alltså inte franchise, en bonus på motsvarande fyra timlöner om de tar båda doserna vaccin.

Men extrapengar delas också ut inom sjukvården för dem som inte räds sprutor. I Texas har bolaget Houston Methodist med 26 000 anställda beslutat om en bonus på 500 dollar, drygt 4 200 kronor, som betalas ut i mars.

Business Europe, som samlar arbetsgivarorganisationer från hela Europa, meddelar att de håller på att se över utvecklingen med bonuserbjudanden för vaccinering, men än så länge vill de inte kommentera.

De hänvisar samtidigt till att olika länder har olika regelverk för vaccinering och intrång i den kroppsliga integriteten.

Svenskt Näringsliv har inte hört om något svenskt företag som vill uppmuntra personal att ta vaccin genom att ge en bonus.

Globala servicefacket UNI liksom det globala transportfacket ITF har inte hunnit sätta sig in i frågan om och vill därför inte kommentera om det är något som de står bakom.

Världsfacket Itucs vice generalsekreterare Owen Tudor poängterar däremot vikten av samarbete med fackförbund vid införandet av bonusar.

”Visst är incitament bättre på många sätt än tvång, även om det kan finnas anställningsrättsliga konsekvenser. Men förebyggande åtgärder är också viktigt och måste komma först. Många av de arbetsgivare som för närvarande talar om incitament för vaccination, som Amazon, har gjort alldeles för lite, för sent för att skydda sina arbetare”, skriver han i ett mejl.