Många fackliga namn, var reaktionen från flera på plats när statsminister Magdalena Andersson (S) under tisdagen presenterade sina ministrar.

I den nya enpartiregeringen finns hela tre statsråd som tidigare varit ordföranden för de fackliga centralorganisationerna.

Utbildningsminister Anna Ekström har varit Saco-ordförande. Arbetsmarknads- och nu också jämställdhetsminister Eva Nordmark har varit ordförande för TCO. Och som ny näringsminister – tidigare LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. När han, liksom övriga ministrar, höll ett kort anförande på en pressträff fokuserade han på de gröna jobben.

Du pratar om gröna jobb, men du tjänar eller tjänade väl på dem, i din roll som rådgivare för SSAB kring klimatprojektet Hybrit?
– Inte sedan klockan 10 i morse. Jag var senior advisor åt Martin Lindqvist (vd och koncernchef) men i går kväll berättade jag att jag inte längre kan vara anställd. Så nu är jag självständig från bolaget, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Arbetet.

Så du ser inga problem med att prata gröna jobb när det nyligen ingick i ditt bolagsuppdrag?
– Nej, om man ser problem med att prata gröna jobb då har man valt fel person för det är det uppdraget handlar om. Däremot måste vi kolla med rättschefen på näringsdepartementet om eventuell jävssituation när det gäller bolaget. Jag tror inte den finns, för i så fall skulle man kunna säga att jag är jävig till allt vad LO sagt i åtta år.

”Vi behöver mer anställningsbart folk”

Samtidigt som det pratas om en grön industrivåg i norra Sverige kommer larmrapporter om personer som jobbar utan arbetstillstånd på batterifabriken Northvolt. Hur stort hinder är det problemet för vad du vill uppnå?
– Det är ett stort problem. Min bedömning är att vi måste ha fram mer anställningsbart folk i Sverige. Jag tror vi behöver skaffa oss bättre kontroll i Sverige, över vilka som är här och vilka som har uppehållstillstånd. Det är lite för mycket vilda västern och tyvärr drabbar det både företag och oss som nation. 

Vad vill du göra åt det? 
– Där har vi en ny myndighet och en ny minister, Johan Danielsson, som ska överblicka det här. Jag tror faktiskt de flesta arbetsgivare vill göra rätt. Sedan tidigare uppdrag vet jag att byggbranschen vill självsanera. Det handlar bland annat om kontrollen av underleverantörer, det är väldigt många led. 

Du berättade en gång om när du som tidigare LO-ordförande mitt i natten ringde Ylva Johansson när hon var arbetsmarknadsminister. Kommer nuvarande LO-ordförande Susanna Gideonsson kunna ringa dig på nätterna?
– Ja, det hoppas vi naturligtvis. Jag har ett brett kontaktnät i näringslivet och hoppas vara tillgänglig de kommande åren. Jag har jobbat i näringslivet sedan 80-talet, först som metallarbetare och sedan fackligt. Jag tror inte det finns många i Sverige som varit på fler arbetsplatsbesök än vad jag varit under de här åren. 

Hur kommer medlemmar i LO-förbunden märka att du är näringsminister?
– Jag tror att risken minskar för att kollektivavtalsreglerna på arbetsmarknaden rundas. Men också en hänsyn till att de nya jobben ska vara schyssta jobb med bra villkor. Jag har träffat många av dem (LO-medlemmar, reds anm.) och har en personlig relation till alla ledningar i LO-förbunden. 

Fajter med Damberg

Du sa precis att du gillar folk som är raka och kan säga ”dra åt helvete”. Har Magdalena Andersson sagt så till dig?
– Nej, det har hon aldrig gjort. Hon har andra sätt att vara väldigt tydlig. Men jag gillar ett rakt samtal. Det är alltid mycket lättare om någon säger ”far åt helvete” än om de säger det bakom ryggen. Att folk säger vad de tycker.

Kommer du och Magdalena Andersson fortsätta med den där raka tonen?
– Nu är ju Magdalena Andersson medlare i den nya regeringen. Så det är väl jag och Damberg (Mikael Damberg, ny finansminister, reds. anm) som ska ha de största fajterna. Så vi får väl se hur det funkar, säger han och skrattar.

När Arbetet träffade Karl-Petter Thorwaldsson på pågående LO-kongress i går (måndag 29 november) svarade han på frågan om hur han tror att regeringen kommer att hantera att M-KD-SD:s budget gick igenom riksdagen.

– Det är en budget på nästan 1 000 miljarder och det är en skillnad på de sista 20 så det är klart att det är väldigt mycket S-politik i den. Och den är framförallt en budget som är ganska offensiv. Så jag tror att de är rätt nöjda med den trots allt, sade han då.

Danielsson: Skyddsombud avgörande

Under tisdagen utsågs också EU-parlamentarikern Johan Danielsson, även han tidigare på LO, till ny bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Den senare titeln innebär att han får ansvar för arbetsmiljö och arbetslivskriminalitet.

När det gäller Northvolt och larmrapporterna där vill han titta på entreprenörskedjorna som ofta är långa i byggbranschen.

I hans portfölj ingår även frågan om de regionala skyddsombudens utökade rätt att komma in på arbetsplatser. En ändring som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) försökte men misslyckades få igenom riksdagen.

– Skyddsombuden och deras tillträde till arbetsplatser är en avgörande del för en säker och trygg arbetsmiljö men också för att bekämpa den växande arbetslivskriminaliteten. Nu pågår en utredning men helt klart behöver de fackliga organisationerna få tillträde till arbetsplatser. Det är brådskande och något vi behöver ta tag i så snart som möjligt, säger Johan Danielsson till Arbetet.

Är du och Karl-Petter Thorwaldsson vallokomotiv för att locka LO-väljare?
– Jag blev glad när jag såg Karl-Petter här för jag visste inte att han också skulle bli minister, jag ser fram emot att arbeta med honom. Sedan hoppas jag att hela regeringen ska fungera som ett vallokomotiv så vi får fortsätta regera inte bara i tio månader utan i tio år.