Günther Mårder, vd för Företagarna, har i en tidigare intervju med Arbetet sagt att han tycker att det var för många med facklig bakgrund i Stefan Löfvens regeringar.

Han var också kritisk till att Kommunals ordförande, Tobias Baudin, klev in som socialdemokratisk partisekreterare

– Ser vi på antalet ministrar som någon gång under livet har haft en period då de försörjt sig på eget företagande summerar det till noll. Med tanke på att mer än var tionde sysselsatt i Sverige titulerar sig som företagare borde väl också minst var tionde i regeringen ha en företagarbakgrund, sa han då.

”Skadar förtroendet”

Nu kommer förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och Johan Danielsson, även han med bakgrund inom LO, in som nya ministrar i Magdalena Anderssons regering.

Dessutom gör Annika Strandhäll, som var ordförande för Vision, comeback som klimat- och miljöminister.

– Jag tror att det är skadligt för förtroendet. Det behövs mångfald, även i en regering. Att då rekrytera ministrar så ensidigt, det blir inte bra för Sverige, säger Günterh Mårder och tillägger:

– Jag är ju inte direkt orolig för att man kommer att missa det fackliga perspektivet på regeringssammanträdandena, det har man säkrat upp med bred marginal, säger Günther Mårder med viss sarkasm.

Saknas företagarperspektiv

Men företagarperspektiv saknas?
– Ja, tveklöst. Eftersom ingen har levt med förutsättningen att få ihop sin lön den 25:e, om det ens ska komma någon.

När det gäller Karl-Petter Thorwaldsson som näringsminister är Günther Mårder inte helt positiv. 

– Han är förvisso ett socialt geni, jag har haft väldigt bra kontakt med honom under hans tid på LO. Men han vill helst prata om det gamla, det som har varit. Han vurmar mer för den gamla industrin än att omfamna den nya teknik som kommer att revolutionera och förändra.

Vem hade du velat se på posten?
– Det tjänar inget till att nämna någon person. Men om man tittar historiskt på socialdemokratiska näringsministrar så skulle jag säga att Anders Sundström hade rätt profil. Ett ben inom näringslivet och ett inom socialdemokratin. Ett typexempel på en spännande bakgrund med goda förutsättningar för den förståelse som behövs.

Almega välkomnar Thorwaldsson

Arbetsgivarorganisationen Almega är betydligt positivare till den nya näringsministern.

– Vi välkomnar verkligen att han är utsedd till näringsminister. Kålle är en otroligt bra person och har förståelse för företagandet. Han har själv bakgrund inom industrin. Men där vill vi givetvis vaccinera honom så att han har det bästa för ögonen när det gäller tjänstesektorn, så han inte är för blästrad i industriella frågor, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Arbetet har sökt Svenskt Näringsliv, men organisationen vill inte ge någon kommentar angående regeringsbildningen i dag.