I går valdes Magdalena Andersson till sist till ny statsminister. I dag väntas hon presentera sin regeringsförklaring och vilka de nya S-ministrarna blir.

På LO-kongressen var flera tidigare ledande facktoppar optimistiska trots att hon nu tvingas genomföra en budget som M, KD och SD satt sin prägel på.

En av dem var Karl-Petter Thorwaldsson som haft tunga uppdrag i Socialdemokraterna och i dag jobbar han för SSAB.

Vad tror du statsministerns möjligheter är att få igenom politik som gynnar LO-medlemmar?
– Jag tror ändå att möjligheterna är bättre än man skulle kunna gissa. Jag tror att hon har en stor möjlighet att vinna valet nästa höst. Efter det måste man ju naturligtvis hitta bättre kompromisser i riksdagen så man kan få igenom sin budget. För det har varit kaos i höst. Så kan det inte vara.

Nu ska Magdalena Andersson regera på en budget ändrad av SD, M och KD.
– Det är en budget på nästan 1 000 miljarder och det är en skillnad på de sista 20 så det är klart att det är väldigt mycket S-politik i den. Och den är framförallt en budget som är ganska offensiv. Så jag tror att de är rätt nöjda med den trots allt.

Tror på Anderssons politik

Hans företrädare Wanja Lundby-Wedin, som i dag är aktiv i kyrkopolitiken för Socialdemokraterna, är också på LO-kongressen.

Även hon tror att Magdalena Andersson kan genomföra politik som gynnar LO-medlemmar.

– Men hon har ett problem, att hon ska regera på en budget som inte är Socialdemokraternas. Men det finns ju mycket som ligger kvar från hennes egen budget. Så jag tror att möjligheterna finns.

”Svårt läge för regeringen”

Ulla Lindqvist var LO:s vice ordförande fram till 2012. I dag är hon pensionär och deltar på kongressen som gäst.

– Det är ett svårt läge för regeringen. Att regera på en budget som Sverigedemokraterna varit med och tagit fram. Men som Magdalena Andersson sagt så är det inte så stora skillnader. Socialdemokraterna bedömer ju att man kan regera på den. Men det är klart, de kommer ju behöva förhandla med andra partier ändå.

LO-kongressen 2021

• Kongressen är LO:s högsta beslutande organ.

• 400 ombud från LO:s 14 förbund samlas i Stockholm mellan den 29/11–1/12. Hur många ombud varje förbund har avgörs av medlemsantalet.

• Sommaren 2020 hölls den första delen av kongressen digitalt. Då valdes Susanna Gideonsson från Handels till ny ordförande för LO.

• Mycket av motionsbehandlingen ajournerades då till den fysiska delen av kongressen som alltså går av stapeln nu.