Under åtta år möttes Magdalena Andersson och LO:s dåvarande ordförande Karl-Petter Thorwaldsson regelbundet i Socialdemokraternas verkställande utskott.

– Vi har haft stenhårda förhandlingar om budget, ekonomisk politik och skyddet för LO:s medlemmar. Det har varit hårt som attan, men väldigt respektfullt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Under en följd av år stred LO för en mer expansiv ekonomisk politik, och förordade satsningar i statens budget på 70 miljarder kronor per år. Medan Magdalena Andersson höll igen, och ibland kallades ”EU:s snålaste finansminister”.

– Där stod den hårdaste debatten oss emellan. Det är lite roligt att den budgetproposition Magdalena lägger för 2022 innehåller satsningar på 76 miljarder, några miljarder mer än vi begärde. Synen på den ekonomiska politiken har förändrats, konstaterar den tidigare LO-ordföranden.

Krispaket i dialog med LO

Tydligast syns detta i de olika krispaket som regeringen lade fram i mars 2020. Politiken togs fram i dialog med LO. Karl-Petter Thorwaldsson beskriver hur han skulle kliva på ett flyg till London i pandemins början, just innan alla insett hur allvarligt läget var.

– Finansdepartementet ringde när jag skulle gå ombord och sa att jag måste vara med klockan 19 samma kväll. Jag sa nej, jag kan väl ringa istället. Men de stod på sig: ”Magdalena Andersson vill att du är här”. Då förstod jag att det var bäst att komma.

De snabba besluten i pandemins början, med slopad karensdag i sjukförsäkringen, höjt ersättningstak i a-kassan och generösare villkor för att få ersättning, har gjort att Sverige har klarat sin ekonomi bättre än många andra länder, enligt den förre LO-ordföranden, som anser att Magdalena på så sätt ”verkligen har visat sin kompetens”.

”Tur att du vann debatter”

Under samtalen om krispaketen gav Karl-Petter Thorwaldsson också finansministern sitt erkännande.

– Jag sa: Det var kanske tur, Magdalena, att du vann några av våra tidigare debatter tidigare om åren, så att vi har resurser nu. Jag gav henne i alla fall ett halvt poäng för att hon hade hållit emot.

Magdalena Andersson har placerats till höger i sitt parti av somliga bedömare. Karl-Petter Thorwaldsson är försiktig med etiketter, men säger:

– Hon är en klockren sosse med väldigt stort hjärta. En väldigt radikal person, men radikal med ansvar för ekonomin. Hon vet att de som förlorar mest på obalanser i ekonomin är LO-medlemmarna.

I ett inlägg på twitter gratulerar LO:s nuvarande ordförande Susanna Gideonsson den blivande S-ledaren till ett ”stort och viktigt uppdrag”. LO-ordföranden tillägger att hon ”ser fram emot fler starka namn i ledningen, nu när Löfven lämnar”.