Den långdragna striden om ersättningen för de arbetare som sparkades för att de protesterat mot det svenska företagets pandemihantering ser nu ut att vara avgjord.

”Det måste självklart ses som en seger”, kommenterar den svenska aktivisten Tony Karlsson som just nu befinner sig i Mexiko.

Har följt fallet noga och har kontakt med arbetarna på Electrolux, vilket Arbetet Global tidigare rapporterat om.

Electrolux sparkade kritiska arbetare

Konflikten började den 13 april 2020.

Några veckor tidigare hade den mexikanska regeringen deklarerat ett hälsonödläge på grund av coronapandemin. Precis som i många andra länder stängde samhället ned. De flesta fabrikerna tystnade, men inte alla.

I Electrolux fabrik i Ciudad Juárez, nära gränsen till USA, fortsatte arbetet. Företaget klassade produktionen av kylskåp som ”samhällsviktig”, vilket de lokala myndigheterna av oklara anledningar sade ja till.

Men när flera anställda senare smittats och minst ett tiotal avlidit i covid-19 växer oron. Arbetarna krävde skyddsutrustning och protesterade mot hur företaget hanterat smittspridningen.

Företaget svarade med ett ge ett hundratal sparken. Ett sjuttiotal fick senare kompensation som var betydligt lägre än de lagstadgade avgångsvederlaget, som varierar i storlek beroende på anställningstid.

Uppgörelse mellan Electrolux och fack

Sex anställda vägrade dock gå med på företagets erbjudande om kompensation, som de ansåg var alldeles för lågt.

I 18 månader har konflikten pågått men nu har Electrolux, det globala facket IndustriAll och svenska Unionen nått en uppgörelse. De avskedade arbetarna ska få en ersättning som nästan motsvarar vad de krävt för de felaktiga uppsägningarna.

Den svenska aktivisten Tony Karlsson skriver till Arbetet Global att de sex anställda gick med på förslaget eftersom det annars hade kunnat ta ytterligare ett år att få hela den ersättning som de krävde. Men han betecknar ändå uppgörelsen som en seger.

”Många arbetare på Electrolux i Mexiko känner sig väldigt nedtryckta, rädda och tror inte att att de går att vinna över företaget. Därför är det viktigt att visa på att vi faktiskt kan vinna över Electrolux genom organiserad kamp”, skriver han.

Electrolux i Mexiko

I april sades ett hundratal upp på Electrolux fabrik i Ciudad Juárez, som totalt har runt 4 800 anställda.

De uppsagda hade protesterat mot att produktionen fick fortsätta samtidigt som resten av Mexiko stängt ned.

Ett tjugotal vägrade att skriva under sin uppsägning och stämde företaget. Efter ytterligare förhandlingar var återstod olösta ersättningskrav från sex anställda. Det är dessa som nu omfattas av uppgörelsen mellan Electrolux, IndustriAll och Unionen.