– Så djäkligt roligt, om jag nu får kongressens förtroende, säger Tobias Baudin vid presskonferensen där han presenterades som valberedningens förslag.

Det möbleras om i Socialdemokraterna. För två veckor sedan föreslog partiets valberedning att finansminister Magdalena Andersson tar över efter Stefan Löfven.

Och i dag presenterade Elvy Söderström, ordförande i valberedningen, ytterligare ett namn: Tobias Baudin, Kommunals ordförande, föreslås som ny partisekreterare.

– Han är en person som har ett starkt politiskt engagemang men också en enorm erfarenhet av fackligt utvecklingsarbete som ordförande för Nordens största välfärdsförbund, säger Elvy Söderström i sin motivering till valet.

Och Tobias Baudin har alltså tackat ja till nomineringen.

– Det är så himla hedrande och häftigt att bli nominerad som partisekreterare. Men det är också härligt att känna det breda stödet som jag känner att jag har i ryggen. Jag är ju en politiskt engagerad folkrörelsemänniska och jag drivs av viljan att förändra men också förbättra, säger Tobias Baudin.

Anledningen till att Socialdemokraterna behöver i partisekreterare är att nuvarande sekreterare Lena Rådström Baastad meddelat att hon lämnar posten.

På partiets kongress som inleds den 3 november utses de båda formellt.

Nomineringen tas emot med glada tillrop från LO-håll.

”Om Tobias Baudin väljs på kongressen blir han en utmärkt partisekreterare för S. Det behövs fler i den politiska hetluften som vet hur arbetare har det. Ser med tillförsikt mot hur S kan utvecklas och hur den facklig-politiska samverkan kan förbättras”, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson på Twitter.

Även Marie Nilsson, ordförande för IF Metall välkomnar nomineringen på Twitter:

”Utmärkt nominering av Tobias Baudin till ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Tobias brinner för det fackliga arbetet och för LO-medlemmarnas villkor. En kraft som behövs i politiken. Det här blir bra!”

Valdes till Kommunal-bas 2016

Tobias Baudin valdes till Kommunals ordförande 2016, när Annelie Nordström lämnade posten och inte ställde upp för omval efter den så kallade Kommunal-skandalen.

Han är i grunden maskinist och jobbade i ishallen i hemstaden Luleå där han blev fackligt engagerad.

Han har varit ordförande för Kommunal Norrbotten, och förste vice ordförande för LO och fyller 47 år i december.

Enligt Kommunals hemsida kommer Tobias Baudin att lämna sitt uppdrag som förbundsordförande först om han blir vald.

Kommunals vice ordförande är Malin Ragnegård, och den som tar över tillfälligt när Tobias Baudin försvinner.

Arbetet har sökt Tobias Baudin.

Baudin är känd för:

  • Förbundet tog plats och ökade antalet medlemmar under pandemin, när yrkesgrupper som undersköterskor och vårdbiträden var i stridens hetta.
  • Vände helt i frågan om las-överenskommelsen. Protesterade först. Gick plötsligt med på den i december förra året.
  • Turnerade under första året som ordförande runt med en robot-tupp, som kunde ta emot digitala förslag på förändringar i förbundet, efter tidigare skandaler.
  • Är ett stort fan av Luleå Hockey.