De två kinesiska medborgarna har enligt italiensk polis utnyttjat ett fyrtiotal migrantarbetare från länder som Kina, Pakistan och Bangladesh. Arbetarna jobbade upp till 14 timmar om dagen för strax över 30 kronor i timmen. 

Under ett avlyssnat telefonsamtal, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, säger en av de gripna att hen kommer tvinga migrantarbetarna att jobba hela natten om det behövs. I andra änden av linjen finns en representant för textilföretaget Tivoli, som i sin tur levererar till lyxmärket Burberry.    

Samtalet rör en beställning av Burberrys exklusiva väskmodellen Title som i Sverige säljs för strax under 22 000 kronor. Det finns enligt polisen inga bevis för att Burberry kände till det illegala upplägget. 

Det kinesiska paret misstänks även för skattefusk. Enligt polisen har de gripna sedan 2013 försatt en rad tillverkningsföretag i konkurs för att undvika skatteinbetalningar. Såväl maskiner som personal har därefter flyttats över till nästa företag i raden. Samtliga företag har legat i samma lokaler. 

I samband med gripandet beslagtog polisen också motsvarande drygt fem miljoner kronor i kontanter. 

Tillslaget ägde rum i Florens, centrum för Italiens exklusiva textilproduktion, och var enligt Reuters en del av en insats mot människoexploatering och svartjobb i området. 

I maj greps två kinesiska medborgare i närliggande Prato, anklagade för att ha utnyttjat migrantarbetare från Kina och Afrika som tillverkade väskor åt lyxmärket Chloe. 

Exploatering i EU

Aktuell statistik saknas, men 2012 uppskattade FN-organet ILO att 610 000 migrantarbetare utnyttjades för tvångsarbete inom EU. 

Europarådet rapporterade 2018 att utnyttjande av arbetskraft gått om sexuellt utnyttjande som det vanligaste motivet bakom människohandel i medlemsländer som Belgien, Portugal och Serbien.

2019 intervjuade EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) 237 migrantarbetare som utsatts för människoexploatering inom unionen. Offren vittnade om löner på 50 kronor om dagen, arbetsveckor på 92 timmar, övervakning, usla boenden och våld från arbetsgivarna.