Genom ett tillfälligt regeringsbeslut ska papperslösa migrantarbetare slippa gömma sig för polisen.

Om den italienska vänsterregeringen får som den vill har 600 000 papperslösa migranter rätt att stanna i landet i minst sex månader, med möjlighet till förlängning. 

Förslaget har väckt debatt.

– Det är vansinne. Vi ska försöka stoppa det på alla sätt vi kan. Både i parlamentet och utanför, kommenterar oppositionspolitikern Matteo Salvini i högerpartiet Lega, enligt den brittiska tidningen Daily Mail.

Peppe Provenzano, inrikesminister för södra Italien, försvarar beslutet i ett uttalande. 

– Maten på våra bord kommer från dessa fält. Nu måste vi också ge de som arbetar på dem deras rättigheter.

Utan tillstånd spår jordbruksminister Teresa Bellanova att många migranter går ”under jorden” och att det kan öka spridningen av coronaviruset, skriver bland annat The Times

Det skulle dessutom knäcka försörjningskedjan av livsmedel eftersom hundratusentals migranter jobbar på frukt- och grönsaksodlingar i landet. 

Av de 600 000 som kan få tillstånd att stanna beräknar regeringen att också 100 000 jobbar inom äldreomsorgen. Regeringen pressar också arbetsgivare som måste erbjuda jobbkontrakt och betala in arbetsgivaravgifter till staten.

Men oppositionen är kritisk och menar att italienska medborgare måste prioriteras under krisen. Ett tillfälligt regeringsbeslut kan komma att stoppas av parlamentet som efter 60 dagar måste godkänna dess framtid. 

I många länder har coronapandemin skapat debatt kring migranter och jobb.

I slutet av mars beslutade Portugal att ge alla migranter och asylsökande möjlighet att stanna utan ansökningshinder.

Landet införde då karantän och för att ha möjlighet att stänga ned helt beslutades att alla arbets- och uppehållstillstånd som löpte ut efter 25 februari automatiskt skulle förlängas till 30 juni och inkludera fullständiga rättigheter.

I Spanien är det också stort tryck i frågan där cirka 600 000 migranter uppges vara papperslösa. Och precis som i Italien bidrar väldigt många av dessa till livsmedelsförsörjningen i landet – och Europa. 

I ett brev riktat till spanska regeringen har fler än 1 100 organisationer bland annat ställt krav på permanent uppehållstillstånd för alla papperslösa.

I sociala medier sprids hashtaggen #RegularizacionYa med berättelser från papperslösa och om hur de bidrar på den spanska arbetsmarknaden. 

Sedan Spanien införde en av världens striktaste karantäner har regeringen emellertid skyndat på processerna med att ge migranter, utbildade inom vård- och omsorg, snabbfiler till jobb liksom ökat flexibiliteten av anställningar inom jordbruket, rapporterar spanska medier.