Med andan i halsen håller Jens Olsson på att ratta en ny pop-up restaurang som håller på att byggas intill gatan.

Premiärkvällen infaller samma dag som restriktionerna lättar något.

Att kunna ha fler gäster under längre tid och dessutom erbjuda två middagssittningar är väldigt välkommet, konstaterar Jens Olsson.

– Det har varit extremt centrerat till ett kort tidsintervall fram till klockan 20 då vi har behövt laga och servera all mat.

Till skillnad mot många andra har Gamla Enskede Matbod sluppit permittera personal under krisen.

Med sitt läge bland villakvarter i Enskede, söder om Stocholms innerstad, har restaurangen kunnat profitera på det faktum att många har suttit hemma och jobbat.

– Vi har sålt väldigt mycket take away. Vi har försökt hitta nya lösningar när vi inte har kunnat ha lika många bord i lokalerna eller arrangera fester, säger Jens Olsson.

För andra har pandemiåret varit desto bittrare.

I mars intervjuade Arbetet kocken Johan Danielsson som då varit arbetslös i ett år, liksom hovmästaren Astrid Almeida som har blivit av med jobbet tre gånger under pandemin. 

Michel Jamais har varit i branschen i 40 år och jobbar både som utbildare och konsult.

På telefon berättar han om bekanta som har behövt sälja allt de äger för att klara sig.

– Klockgränsen 20 för servering var ett absolut dråpslag för branschen för det omöjliggjorde två middagssittningar. Nu ser vi ett stort hopp för restauranger som kan ha öppet längre. Många restaurangägare känner att de vågar satsa på den här sommaren. Efterfrågan på personal har ökat rejält, det smattrar in jobbannonser.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, har också sett ett ökat sug efter personal.

Samtidigt får facket signaler om att det är svårt för arbetsgivare att rekrytera.

– Det duger inte med korta osäkra anställningar. Ska man säkra upp personal under sommaren och även efter det, på lång sikt, behöver man erbjuda bättre villkor än tidigare, säger hon.

Hotell- och restaurangfacket hade gärna sett att tiden för kvällsservering hade förlängts ytterligare, vilket de meddelade olika beslutsfattare i sina remissvar.

– Besöksnäringen har varit föremål för restriktioner sedan starten av pandemin men verksamheterna har generellt skötts på ett mycket bra och smittsäkert sätt, säger Malin Ackholt.

Jonas Siljhammar, vd för arbetsgivarorganisationen Visita, tror att det kommer vara fortsatt tufft för många tills dess att restriktionerna helt och hållet tas bort.

– Över 50 000 människor har förlorat jobbet i besöksnäringen under pandemin och det är fortfarande långt kvar till att alla dem är tillbaka, men visst behövs det fler medarbetare när restriktionerna lättar, säger han.

Nya klockslag för restauranger och barer

Från 1 juni tillåts servering fram till klockan 22 och alla gäster måste ha lämnat lokalerna 22.30. Tidigare gällde tiderna 20 respektive 20.30.