Inför ett domstolsförhör riktade människorättsorganisationen Amnesty International sitt stöd till 33 lärare som står åtalade för bland annat obehörig sammankomst och förolämpning av tjänstemän.

Lärarna protesterade i början av april i marockanska huvudstaden Rabat för bättre arbetsförhållanden och permanenta anställningskontrakt. Enligt Amnesty International bar de ansiktsmasker och respekterade andra pandemiregler. Men polisen frihetsberövade lärarna och höll dem häktade i 48 timmar innan de släpptes.

Igår, 20 maj, ställdes 20 lärare inför rätta i Rabat. Nästa vecka ska resterande 13 lärare ställas till svars för samma åtalspunkter.

– Marockos myndigheter måste omedelbart upphöra med sina attacker mot fredliga lärardemonstrationer. Det är upprörande att lärarna står inför åtal och eventuellt fängelse bara för att de har krävt bättre arbetsvillkor och anställningsrättigheter, säger Amna Guellali, biträdande chef för Mellanöstern och Nordafrika på Amnesty International i ett uttalande.

Amnesty International uppger att organisationen har granskat videos av polisingripanden som bland annat visar hur en polis slår en demonstrant. En lärare från Agadir i södra Marocko hade armarna fulla av blåmärken efter att fem poliser grep tag i henne och förde bort henne från demonstrationen.

Då började protesterna

Lärarnas protester för bättre arbetsvillkor inleddes 2019. Amnesty International anser att polisen vid flera tillfällen har använt sig av övervåld. För en dryg månad sedan dömde en domstol i Tinghir en lärare till en månads fängelse på grund av ett inlägg på sociala medier som handlade om en protestaktion. I mars häktades minst tre lärare när de demonstrerade.