För ett par veckor sedan godkände Marockos regering ett lagförslag om att legalisera odling av cannabis för medicinsk och industriell användning.

Den internationella marknaden för legal cannabis växer snabbt efter att FN i december förra året beslutade att ta bort drogen från listan över de farligaste och mest beroendeframkallande drogerna.

Den globala marknaden för användning av medicinsk marijuana har en årlig tillväxt på 30 procent, i Europa det dubbla.

I fjol beräknades Marockos produktion av cannabis till 700 ton – mest i hela världen, enligt organisationen Global Initiative against Transnational Organized Crime.

Nu hoppas Marockos regering kunna profitera på odlingarna som främst är koncentrerade till Rifbergen i norra delen av landet.

Vad är cannabis?

Cannabis används som ett samlingsnamn för marijuana, hasch och hascholja. De kommer från en hampväxt som heter Cannabis Sativa. 

Jordbrukarnas levnadsförhållanden ska förbättras och legaliseringen ska även skydda dem från olagliga nätverk av narkotikahandel, hoppas ansvariga politiker, skriver spanska El Mundo.

Om lagförslaget godkänns i parlamentet kan det ge cirka 100 000 personer, som hittills är beroende av olaglig odling som inkomstkälla, rätt att producera cannabis.

Att odla cannabis för eget bruk ska fortsättningsvis vara olagligt.

Libanon, en annan av världens största producenter, blev det första arabiska landet som godkände medicinsk och industriell användning i maj 2020.

Cannabis har ett mycket brett användningsområde i medicinska sammanhang. Till exempel vid illamående och kräkningar, kronisk smärta eller aptitökning hos patienter som genomgår cellgiftsbehandling.

Industriell cannabis, ofta omnämnt som industrihampa på svenska, odlas för framställning av fibrer som kan användas i textilier och rep. Även frön från plantorna används och pressas till olja som är rik på omega 3 och 6.

Här är cannabis tillåtet

I dag har elva amerikanska delstater legaliserat cannabis. Även Kanada och Uruguay har gjort det. I år väntas Mexiko, Luxemburg och Israel ta ställning till full legalisering.

I ett 30-tal länder är det lagligt med marijuana i medicinskt syfte, däribland: Argentina, Australien, Brasilien, Chile, Colombia, Cypern, Danmark, Ecuador, Finland, Grekland, Irland, Israel, Italien, Jamaica, Kanada, Kroatien, Libanon, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Peru, Polen, Portugal, Sri Lanka, Schweiz, Tjeckien, Thailand, Tyskland, Storbritannien, Uruguay, USA (35 delstater och Washington DC) och Zimbabwe.

Källor: Läkartidningen, Wikipedia.