LO-styrelsen har kallat in representantskapet, organisationens högsta beslutande organ mellan kongresserna, till den 27 maj.

Enligt Sveriges Radio Ekot vill LO-ledningen få mandat för att gå in i nya förhandlingar om delar av las-uppgörelsen.

I höstas skrev Svenskt Näringsliv och PTK samt de båda LO-förbunden IF Metall och Kommunal under las-överenskommelsen om bland annat ändringar i anställningsskyddet.

Övriga LO hade varit med i förhandlingarna, men skrev inte under på resultatet.

En del av överenskommelsen handlar om omställningsstöd. Det är de frågorna LO nu uppges vilja förhandla med Svenskt Näringsliv om på nytt.

I nuläget kan det bli olika regler för olika LO-förbund i och med att de flesta inte är med i las-överenskommelsen.

Enligt Ekot vill LO-ledningen förhandla om en omställningsförsäkring som fungerar både för facken som ingår i överenskommelsens avtal och för de fack som står utanför.

De parter som skrivit under las-överenskommelsen har varit tydliga med att den ska ses som ett paket där allt måste antas för att någon del ska gälla.

”LO är välkomna att ansluta sig till den uppgörelse som ligger fast” säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl nu i en skriftlig kommentar till att LO uppges vilja förhandla om omställning.

PTK vill i nuläget inte kommentera uppgifterna om att LO vill återuppta förhandlingar.

Las-överenskommelsen lämnades förra året över till politikerna.

I regeringskansliet har tre parallella utredningar arbetat med att ta fram förslag på hur den kan förverkligas, det kräver såväl lagändringar som statligt ekonomiskt stöd.

Utredningarna skulle ha varit klara i lördags, men väntas dröja till månadsskiftet enligt besked som lämnades under måndagen

Arbetet söker LO för ytterligare kommentarer.