McDonalds är Sveriges största hamburgerkedja med över 200 restauranger i landet. Enligt deras presstjänst ska restaurangerna göra en riskbedömning i frågan om skyddsskor. Den avgör i sin tur vilka som erbjuds det eller inte. 

”Aktuellt vid gräsklippning”

– Varje restaurang har till uppgift att göra en riskbedömning om skyddsskor behövs vid olika arbetsmoment. På våra restauranger kan det betyda att det är aktuellt med skyddsskor vid till exempel gräsklippning, skriver Henrik Nerell, presschef på McDonalds i Sverige i ett mejl till Arbetet.

Arbetet har ställt exakt samma frågor till Burger King. Medan driftsformen hos McDonalds varierar så är alla Burger Kings 114 restauranger franchiseägda.

Kedjan hänvisar till kollektivavtalet mellan HRF och Visita som säger att behovet av skor ska utredas av skyddsorganisationen.

– Alla Burger King-restauranger är del av samma överenskommelser och riktlinjer, men det är upp till enskilda franchisetagare att utföra dem, skriver Marcus Voldum, kommunikationschef för Burger King i Sverige och Danmark.

Skyddsskor – ingen given rättighet

Enligt Hotell- och restaurang-facket är kedjornas inställning den samma som i branschen i övrigt. Personliga skyddsskor är inte en given rättighet. Och i de fall man får skor måste den anställde vara med och betala.

– Det handlar om unga som jobbar ett tag och sen ofta tar sig vidare. Kedjorna tycker det är för dyrt och vill helt enkelt inte betala. Men vi menar att det inte är personalens huvudvärk, utan arbetsgivarens, säger Kent Johansson, ombudsman på HRF.

Facket har i flera fall försökt driva kravet på skyddsskor, både med stöd av kollektivavtalet och via Arbetsmiljöverket. Dock utan framgång. 

Obegripligt, tycker HRF. Särskilt eftersom andra yrkesgrupper med koppling till restaurangerna har rätt till skor. 

– Samhall fick en företagsbot för att inte ha erbjudit skor till en städare i samband med en halkolycka på en Maxrestaurang. Samtidigt springer våra medlemmar runt på en hinna av olja, säger Kent Johansson.

Lyssna på podden Arbetet Krim