Med stor marginal har de anställda på Amazons lager i Bessemer, i den amerikanska delstaten Alabama, röstat nej till att bilda en fackförening på arbetsplatsen. 

På fredagen visade preliminära resultat från arbetsmarknadsstyrelsen NLRB att 1 798 sagt nej till facklig organisering, medan blott 738 röstat ja.  

Om en enkel majoritet röstat ja så hade det inneburit att Amazon – ett företag som genom åren tagit till drastiska metoder för att stoppa organisering – för första gången hade tvingats erkänna en fackförening på amerikansk mark. 

Omedelbart efter att resultaten offentliggjorts meddelade handelsfacket RWDSU att det kommer att lämna in ett formellt klagomål hos den amerikanska arbetsmarknadsstyrelsen NLRB, med krav på att resultatet ogiltigförklaras.

Motiveringen är att Amazon ska att ha skapat ”en atmosfär av förvirring, tvång och/eller rädsla för repressalier och därigenom kränkte de anställdas valfrihet”.

– Amazon visste mycket väl att om de inte gjorde allt de kunde, inklusive olagliga åtgärder, så skulle deras anställda ha fortsatt stötta facket, säger RWDSU:s ordförande Stuart Appelbaum i ett uttalande, apropå att antalet anställda som skrev på en namninsamling för att bilda fackförening var fler än de som i slutänden tycks ha röstat ja.

Att Amazon inför fackomröstningen drev en aggressiv kampanj är väldokumenterat. 

Anställda tvingades närvara vid obligatoriska personalmöten där företaget anklagas för att ha ljugit om konsekvenserna av facklig organisering, bombarderades med sms och exponerades för antifackliga budskap i personalutrymmen – inklusive på toaletterna. 

I en bloggpost om valresultatet hävdar dock nätjätten att detta inte var utslagsgivande. 

”Det är lätt att förutspå att facket kommer att säga att Amazon vann det här valet på grund av att vi skrämde anställda, men det är inte sant. Våra anställda hörde betydligt fler anti-Amazon-budskap från facket, politiker och medier än vad de hörde från oss”, skriver företaget

”Och Amazon vann inte – våra anställda gjorde valet att rösta mot facklig anslutning.” 

Amazon

Grundades 1994 och är i dag världens största nätbaserade detaljhandelsföretag.

Har över 500 000 anställda i USA.

Ökad näthandel under pandemin gjorde 2020 till ett rekordår för företaget. Intäkterna ökade med 34 procent till 386 miljarder dollar. Samtidigt ökade vinsten med 84 procent. 

Parallellt rusade aktiekursen vilket gjorde att grundaren Jeff Bezos – världens rikaste person – privata förmögenhet ökade från 64 till 177 miljarder dollar.

2014 utsågs Bezos till ”världens värsta chef” av världsfacket ITUC.

Källa: Forbes.