Aldrig förr har det funnits så många superrika i världen. Under pandemiåret 2020 ökade antalet dollarmiljardärer till 2 755. Det är 660 stycken fler än året innan, rapporterar affärstidningen Forbes

Dollarmiljardärerna har inte bara blivit fler, de har också blivit rikare. Tillsammans är de värda 13,1 biljoner dollar – alltså ungefär 11 000 miljarder svenska kronor. Det är en ökning från åtta biljoner året innan och innebär att de superrikas förmögenhet snart är lika stor som jättelandet Kinas bruttonationalprodukt. 

86 % av miljardärerna blev rikare 2020.

86 procent av dollarmiljardärerna blev rikare under fjolåret. Och allra mest vann de i toppen av listan. Världens tio rikaste fördubblade nästan sin förmögenhet och är nu värda 1,15 biljoner – ungefär motsvarande BNP i hundramiljonerslandet Indonesien. 

Allra rikast är Amazongrundaren Jeff Bezos vars personliga förmögenhet, till följd av rusande aktiekurs, ökade från 64 till 177 miljarder dollar. Det motsvarar i runda tal 1 500 miljarder svenska kronor och skulle ta en undersköterska från Bjurholm ungefär 50 000 år att tjäna ihop till. 

Här är de fem personer – fyra amerikanska techtitaner och en fransk lyxmogul – som toppar den internationella förmögenhetslistan.

1. Jeff Bezos – Amazon 177 miljarder dollar

Amazon är känt som ett av USA:s mest antifackliga företag. Men grundaren Bezos, som tidigare utsetts till världens värsta chef av världsfacket Ituc, kan skratta hela vägen till börsen. Under pandemin ökade näthandeln explosionsartat vilket fick aktiekursen att rusa och Bezos förmögenhet att öka i motsvarande grad. 

2. Elon Musk – Tesla 151 miljarder dollar

Teslagrundaren Musk tar ett sjumilakliv på listan över världens rikaste, från plats 31 till plats 2. Så kan det gå när aktiekursen ökar med 705 procent under ett år. Musks personliga förmögenhet ökade under samma tid med drygt 126 miljarder dollar.

3. Bernard Arnault – LVMH 150 miljarder dollar

När de rikaste tjänar mer ökar efterfrågan på lyx. Det gynnade franske Arnault – som kontrollerar varumärken som Louis Vuitton och Christian Dior – vars förmögenhet ökade från 76 till 150 miljarder dollar. 

4. Bill Gates – Microsoft 124 miljarder dollar

I medier syns Microsofts pappa numera oftast i samband med filantropiska tillställningar, men Gates kontrollerar fortfarande ett mjukvaruimperium som stadigt ger mer på bankkontot.

5. Mark Zuckerberg – Facebook 97 miljarder dollar

Facebookgrundaren Zuckerberg grillades i den amerikanska kongressen om plattformens roll i att sprida desinformation och hat. Men på börsen var det glada miner. Aktiekursen ökade med 80 procent under fjolåret och grundaren Zuckerbergs förmögenhet växte i korresponderande takt.